1. Dobrý den, pane Jandáčku. Vést obchod se zdravou výživou – spoustě z nás
to zní jako splněný sen! Ale je to opravdu tak :)? V čem je Vaše práce úžasná a
zajímavá a v čem naopak neskutečně náročná?
Je dobré mít na začátek investice, protože návratnost je u obchodu s
potravinami dlouhodobější. Když je nemáte, je to na úkor zákazníků, nebo i
Vašeho zdraví, jelikož se samozřejmě snažíte udělat práci za 3 a více lidí:-) Takže
aby obchod se zdravou výživou nebyl kontraproduktivní, doporučuji do toho
jít se silným a stabilním investorem. My měli štěstí na síť restaurací
Loving Hut.
Práce je to úžasná s pohledu ochrany zdraví, zvířat, ekosystému a také díky
vstřícným zákazníkům, kteří nám denně pomáhají při vývoji na všech možných
úrovních.
Nepříjemná je administrativa, které je nad hlavu a odvádí nás od samotných
služeb ostatním, což nás baví nejvíce.
2. Váš obchod World Vegan na Poříčí v Praze je specifický tím, že je čistě
veganský. Dnes, kdy je populární každý týden jiná „dieta“ – paleo, raw, ketogenní a
podobně - můžete nám říci, proč právě veganství se Vám zdá nejprospěšnější? Jak jste
se k němu dostal, v čem Vám osobně pomohlo nebo Vás zaujalo, jaké jsou jeho hlavní
přínosy?
První impuls přišel od manželky, která prostě miluje zvířata a tak je nejí.
A tuhle spojitost jsem vždy odsouval, až jsem se dostal k bodu, že nejsem
schopen zabít ani myš, natož slepici, rybu, čuníka, nebo krávu, takže bych
je také neměl jíst. A toto šlo zároveň s poznáním, že rostlinná strava je
chutná a nic mi vlastně nechybí. Pak teprve došlo na čtení studií, které upozorňují
i na zdravotní výhody, jako např. Zázračná detoxikace Roberta Morseho, nebo
Čínská studie pana doktora Campbela. S jejich zkušenostmi z desítek let
praxe jsem se ztotožňoval, tak jsem se do toho pustil ve svých 36 letech
naplno. Dnes je mi 49 a toto hodnotím jako druhé nejlepší rozhodnutí ve svém životě.
3. Dá se obecně říci, že je veganství vhodné naprosto pro všechny? Víte o
někom, kdo by si tímto stylem stravování mohl ublížit nebo jsou to všechno jen řeči typu
„jedna paní povídala“ :)?
Myslím si, že i k veganství musí člověk dospět, srovnat si vše v hlavě,
protože mysl je v tomto světě velice určující. Tedy, kdo by to dělal s
odporem, nebo dokonce pod nátlakem, by určitě ubližoval nejen sobě, ale i
svému okolí. Vše se vším souvisí a odráží se to i v našem těle. Důležité je,
aby rostlinná strava byla správně poskládaná - pak ji považuji za energii
Slunce z první ruky, nikoliv až z druhé - to jsou právě živočišné produkty.
Zároveň jsem si vědom, že veganská strava není všelék a konečné stádium,
ale vývojový krok na cestě k syrové stravě, frutariánství a brethariánství.
4. Váš typický zákazník před lety a dnes – v čem jsou si podobní, v čem se
liší? Chodí k Vám spíše sečtělí a vzdělaní lidé pro konkrétní produkty nebo je více
těch, co se snaží „jíst zdravě“, ale vlastně moc nevědí, jak na to? A tipuji správně, že
převažují ženy?
Ženy pravda převažují:-). Více o sebe dbáte. Muži chodí většinou až na radu
lékaře (ale i to je posun oproti minulosti) a ptají se, co budou tedy jíst, když
jim doktor zakázal maso. No a k tomu slouží náš obchod, kde zároveň s
položenou otázkou vidí, že je rostlinné stravy nadbytek a dnes už je z čeho
vybírat - včetně nemléka, nesýrů a neřízků a neklobás:-)
Škála zákazníků je široká, od hubnoucích děvčat, přes sportovce až po
pankáče s čírem, ale většina už ví, co hledá a to mne těší.
5. Pojem „zdravá výživa“ je dnes obrovsky nadužíván, za zdravé může výrobce
označit téměř cokoliv – často i produkty plné chemie, náhražek, umělých sladidel,..
Podle čeho se rozhodujete, co zařadit do nabídky: sledujete původ výrobků, složení,
případně ekologický dopad? Řídíte se spíše svým srdcem nebo požadavky zákazníků?
Tady máme jasně dané mantinely, které jdou nad mnohé zdravé výživy.
Nemůžeme tu mít třeba sušený nápoj plný éček. Karcinogenní čtyřky a pětky k
nám nesmí, stejně tak hlídáme syntetickou chemii i v kosmetice a drogerii -
přes kůži si ubližujeme až příliš!!! Takže složení čtu už tolik let, že si
pomalu i já původně bystrozraký budu muset pořídit brýle.
Naštěstí výrobci, kteří se mají čím pochlubit už píší ingredience pěkně
výrazně.
Uhnul jsem v sojových výrobcích, které vzhledem ke zpracování soji při
vysokých teplotách nepovažuji za zdraví přínosné, ale jsou zákazníci, kteří
na první místo staví němou tvář a teprve potom své zdraví, takže tu soju
chtějí, stejně jako výrobky obsahující cukr. Za skutečně zdravou výživu
dnes už považuji jen prodejnu s ovocem a zeleninou a to ještě v bio
kvalitě:-). My jsme jen ukázka široké škály rostlinných výrobků.
6. Co je podle vás na stravování dnešní populace vůbec to nejhorší? Je to
právě živočišná strava nebo třeba palmový olej, ztužené tuky, nadbytek cukru,
éček,..? A neprospělo by nám všem jíst hlavně méně a jednodušeji? Asi se mnou budete
souhlasit, že člověk nepotřebuje jíst sojové „párky“, veganské „salámy“, chemické
proteinové tyčinky, přeslazené dortíky, byť jsou podle zásad raw diety,..
Je to nevědomost, co vše si přejídáním a kyselou stravou způsobuji. Tady
nemám na mysli kyselé okurky, ale přespříliš kyselé, tedy většinou vařené
stravy a málo té zásadité.
Přesně, jak říkáte Táňo. Méně a jednodušeji. A pokud chci více, najdu si to,
co můj organismus tolik nezatíží. Biom, tedy prostředí kolem střev snese
hodně, má zásadní vliv i na naše chování a symbolické utržení ucha bývá
fatální - bohužel už jsem to viděl a zažil mockrát. Stačila by nám kolikrát
setina energie na nápravu udělanou včas, než když nad signály těla mávám
rukou dlouhá léta.
Na prvním místě je pozitivní mysl - tedy, že já chci něco dělat, je se
uzdravuji a v tom je daleko větší síla, než když odevzdávám svou moc
druhým, tedy lékařům, pilulkám atd.
7. Co Vy a naše oříšková másla Nutspread :)? Máte nějaké vyloženě
nejoblíbenější? Patříte k lidem, kteří zbouchají kelímek na posezení nebo je berete spíše
jako příležitostný pamlsek?
No tady se Vám musím přiznat - mám kamaráda, který si vzal děvče z New
Yorku a to jí oříšková másla přirozeně a ve velkém množství a my pořád
marně přemýšlíme co jí na tom chutná:-)) Dnes už je to zdravá maminka
dvou dětí (veganka). To čoko-kokosové, si dám, ale je to pro mne energetická
bomba - nejsem kafař.
Smířil jsem se s tím, že to velké množství, které prodáme, používají
zákazníci na pečení. Neumím si představit, že to snědí jen tak na posezení.
To jde úplně mimo mně.
8. Mít na starosti celý chod prodejny – to je vlastně nikdy nekončící
kolotoč povinností.
Najdete si sám čas na přípravu zdravého a kvalitního jídla? Prozradíte našim
zákazníkům, co rád vaříte a jíte – nebo nějaký svůj oblíbený recept :)?
Dřív jsem nejraději vařil ovesnou kaši a špagety, v Thajsku jsem se pak naučil
zeleninový Padh Thai (rýžové nudle se zeleninou a ořechy, nakonec citron).
Časem jsem ale dospěl k jednoduchosti, takže dnes je to ovesná kaše zalitá
rostlinným lékem s rozinkami nebo kokosem. A ještě raději mám banán s
avokádem, rozmačkaný vidličkou - mixér to úplně zkazí.
9. Je ještě něco, co byste chtěl doplnit nebo vzkázat našim čtenářům a
zákazníkům?
Mám výhodu rychlého trávení, takže se do mne vešlo hodně a zdánlivě bez
následků - celý jídelní lístek nebyl pro hladového plavce problém. Následky
byly na samé hraně odchodu z tohoto světa, takže radím, věnujte se signálům
svého těla včas a pracujte na změně negativních vzorců, které nosíme
nechtěně uložené v mysli. A jak zdůrazňuje Radkin Honzák, hledat mysl v
nitrolebečním prostoru, je stejně pošetilé, jako hledat fotbalisty v
televizoru.