Varování: Tento rozhovor nečtěte před spaním, jinak riskujete akutní touhu po vybílení ledničky :D Paní Lenka Studníková si otevřela před rokem v Uherském Hradišti moderní cukrářskou výrobnu Electra Bakery - a zájem o její dortíky, zákusky a cupcaky je ohromný. Proč? Vymýšlí si vlastní neotřelé recepty, vyrábí pouze z rostlinných surovin a především používá jenom ty nejkvalitnější ingredience - ano, včetně Oříškových másel Nutspread :) Zakázky na "dietní pseudosladkosti" odmítá a než aby si sama něco odepřela, raději si dá v posilovně pěkně do těla. Jak sladký život má cukrářka?
Dobrý den, paní Studníková, děkuji,
že jste si udělala čas na rozhovor s námi. Jelikož pracujete jako cukrářka,
nabízí se otázka – kolik už dneska máte v sobě cukru :)?
Hezký den, zdravím do světa skvělých oříškových másel, já děkuji vám za pozvání. Dnes je pondělí (rozhovor vznikal v pondělí, poznámka :) ) a vše se bude teprve péct a chystat, takže hladina cukru je zatím v normě :))
Řekla byste o sobě, že milujete
sladké? Pečete si i sama pro sebe, mlsáte ráda čokoládu a dorty nebo Vám to
nic neříká?
Sladké si ráda dám, ale že bych ho doslova milovala, to určitě ne. Paradoxně samotná čokoláda mě vůbec neláká, jsem spíše „buchtový“ typ. Na pečení sama pro sebe už ale nemám čas a při přípravě vše stále ochutnávám, takže pak už nevím, kam bych to dávala :D
Udržet si štíhlou postavu při
pobíhání mezi dorty, zákusky, mísami s polevou a čokoládou – to je výzva!
Jak to zvládáte :)?
Vždycky
říkám, že cukrařina je dřina a ač se na první pohled nemusí zdát, je to fyzicky
velmi náročné. Asi tak jako každá činnost, kde něco vyrábíte ručně. Být denně
téměř 12 hodin na nohou a jak říkáte, pobíhat mezi dorty a zákusky, to už
nějakou tu kalorii spálíte :)
Navíc pravidelně navštěvuji naši místní tělocvičnu, kde nás trenér vůbec nešetří, takže neřeším, jestli jsem měla o kousek sladkého více nebo méně.
Mít vlastní cukrářskou výrobnu v tak
mladém věku (paní Studníkové je 29 let, poznámka), to není úplně obvyklé.
Chtěla jste být cukrářkou od malička nebo to vzniklo až později a náhodou? Jak
dlouho už v Uherském Hradišti působíte?
Cukrářkou jsem od malička vůbec nechtěla být, myslím, že mě to ani nenapadlo. Určitě některé kolegyně z oboru začaly
podnikat i v mladším věku. Mám vystudovanou obchodní akademii, ale
v ekonomii jsem se nezhlédla a pečení mě vždycky bavilo, tak jsem to
nechala pár let uležet a později se vrátila zpět do školních lavic pro výuční
listy potřebné pro vznik živnosti.
V září oslavíme první narozeniny naší malé výrobny :)
Nekalosoutěžní jednání, kopírování
produktů od složení po název – s tím vším jsme se už bohužel na poli
zdravé výživy setkali. Je v cukrařině situace podobná nebo to takto
nevnímáte? Setkala jste se už někdy už s kopiemi svých produktů a postupů
u konkurence?
Upřímně
si myslím, že cukrařina je tak velké odvětví a já jsem natolik malá ryba
v rybníce, že kopírování svých výrobků se bát nemusím.
Navíc moje výrobky i technologické postupy jsou velmi odlišné od klasických postupů, takže se nebojím, kdyby náhodou chtěl někdo něco napodobit, že zdánlivě stejný dezert by měl i stejnou chuť nebo strukturu. Ale samozřejmě o téhle problematice vím a do budoucna tomu budu předcházet.
„Podtitulem“ Vaší cukrárny Electra
Bakery je „moderní cukrářská výroba“. Vymýšlíte si tedy sama vlastní moderní
recepty nebo se věnujete i klasické cukrařině? Případně se inspirujete
tradičními výrobky, ale děláte je v lehčím, modernějším provedení?
Klasickou
cukrařinu, kterou vídáme běžně v cukrárnách, nedělám. Chci lidem ukázat,
že jsou tady chutě i výrobky, které třeba nikdy nezkusili a dokáží je vystřelit
úplně na jinou úroveň.
Mám svoje základní recepty, ze kterých následně vycházím a přemýšlím, jak je dál kombinovat. Teď mám třeba v hlavě řezy, které se vyrábí už x let, vím, z čeho zhruba budou, a přemýšlím, co jim dál dodat, aby měly větší šmrnc. Tak uvidíme, co z toho vyjde :))
Zaujalo mě, že vše vyrábíte pouze
z rostlinných surovin. Peču ráda a často, ale bez vajíček bych toho moc
neupekla :) Jak si s tímhle umíte poradit Vy? Máte osvědčené tipy –
samozřejmě takové, které můžete a chcete prozradit?
U
vajíček bohužel neexistuje náhrada, která by fungovala v každém případě.
Záleží, jakou funkci chcete, aby plnily. Jestli se mají vyšlehat nebo pojit
těsto.
Osobně
náhradu za vajíčka používám minimálně a mnohdy nejsou ani potřeba. Kynutá i
litá těsta drží pomocí lepku obsaženého v pšeničné mouce.
Pokud chci vyšlehanou hmotu jako bílek, použiji aquafabu – nálev z cizrny, který je už všeobecně znám, nebo bramborový protein. Jen u proteinu už musíte trochu vědět, jak funguje. Obojí plní naprosto skvěle náhradu za vaječný bílek.
Umíte spočítat, kolik položek máte
v sortimentu? Máte nějakou stálou nabídku nebo vyrábíte každý den úplně
něco jiného, případně obměňujete nabídku podle sezóny? A máte třeba i nějakou
kuriozitu nebo netradiční příchuť dortu nebo zákusku?
Přesně
spočítané je nemám, ale podle množství času, který mi trval je všechny umístit
na nové webové stránky, jich je poměrně hodně :))
Stálá
nabídka je zveřejněná na webových stránkách, a protože peču pouze na
objednávku, peču každý den něco jiného :) S každou sezónou přichází nové
limitované příchutě. Teď frčí hodně ovoce, na podzim to zase bude dýně,
skořice, karamel,…
Netradičních příchutí máme hodně, může to být například pan Preclík, který je ze solených preclíků a vašeho skvělého arašídového másla nebo třeba banánová tartaletka, která je hodně exotická.
Až pojedu v létě přes Uherské
Hradiště, co bych si u Vás měla dát? Poraďte mi nějaké tři své trháky, které
vystřelí do nebe třeba i naprostého odpůrce sladkostí :)?
Mezi zákazníky je nejoblíbenější Míša dort, ale pokud byste chtěla něco méně známého, doporučuji pistáciový dort s jahodami, banánovou tartaletku a čokoládovou pěnu. S touhle trojkou se dostanete do úplného sladkého nebe :))
Dnešní trendy ve výživě mluví
jasně – všechno musí být zdravé, lehké a dietní. To ale s dobrou a poctivou
cukrařinou nejde moc dohromady, že? Máte hodně požadavků od zákazníků například
na lowcarb zákusky bez cukru, slazené pouze ovocem atd.? Jak se k tomu
stavíte? Vyhovíte svým zákazníkům nebo je učíte, že mlsání je prostě sváteční
věc :)?
Přesně
jak říkáte, zdravé a dietní nejde s kvalitní cukrařinou dohromady. Požadavky
na lowcarb, bez cukru a podobně jsem už měla, ale po svých zkušenostech je již
odmítám. Mám nastavenou určitou úroveň kvality a tady výsledný výrobek
nevypadal ani nechutnal tak, jak by měl. Pokud chci někoho obdarovat nebo si
opravdu pochutnat, tak není nad klasický dezert.
Jestli chci něco zdravého, tak si dám raději čerstvé jablko než vytvářet nějaké pseudokombinace. Jak se říká, jeden salát ještě nikoho neuzdravil, stejně jako jeden dort nikomu neublížil.
Asi se shodneme na tom, že
kvalitní suroviny jsou základem úspěchu – proto máme velkou radost, že součástí
Vašich výrobků jsou i naše másla Nutspread. Vzpomenete si ještě, jak dlouho je
už znáte a jak jste je vlastně objevila? Jak složité bylo vychytat správnou
dávku máslíček do Vašich nádherných dortů? Jelikož jde o 100% ořechové pasty,
které neobsahují cukr, sladidla ani žádná éčka, s navoněnými a naslazenými průmyslovými
příchutěmi a polotovary se mohou asi dost těžko srovnávat, že?
Přesně
tak, kvalitní suroviny jsou základ. Nutspread znám už několik let, řekla bych,
že jsem vás objevila na internetu, když jsem hledala větší balení ořechových
másel.
Dávkuju
vás vždy od oka, správná dávka je taková, když je tam toho prostě dost :))
Kolem arašídových pomazánek z obchodů chodím obloukem, to by se snad nemělo ani prodávat. Jednou jsem zkusila máslo i od jiného výrobce, konkrétně kokosové, protože mělo o něco nižší cenu (pardon), ale hned mi to bylo divné, jak je to možné! A taky skončilo v koši, protože se to prostě nedalo jíst a podle chuti bych neuhádla, že je to z kokosu.
Dáte si občas ráda i samotné ořechové máslo jen tak na chuť? Nebo je berete jako čistě výrobní surovinu :)? Které Vám osobně chutná nejvíce?
Mimo do výroby si ořechové máslo dávám i každé ráno do snídaňové ovesné kaše, při cvičení je to skvělý zdroj proteinů. Mám spoustu vašich příchutí, takže je hezky střídám :) První favorit byl mandlový perníček a teď si ujíždím zase na Kešu s kávou, to se vám opravdu povedlo!
Je před námi léto, na co se
momentálně nejvíc těšíte? Dáte si také pohov od trouby a budete se sama péct
někde na sluníčku nebo Vás pracovní zápal ani o prázdninách neopustí?
Těším se na všechny gastro festivaly, kterých se budeme účastnit, a nabídneme lidem spoustu našich dortíků. Z opalování jsem už asi vyrostla, teď se peču hlavně v práci :)) Ale baví mě turistika a výšlapy po horách, takže nějaké prodloužené víkendy v přírodě určitě budou.
Závěrem – prozradíte nám nějakou novinku do budoucna – chystáte třeba novou příchuť výrobku, prodejnu, účast v cukrářské soutěži nebo něco úplně jiného (tajného :-) )?
Novinku bych vám ráda prozradila, ale bohužel žádnou momentálně nevím :)) Dávám věcem volný průběh a ono to vždy přijde samo. Samozřejmě nějaké plány jsou, ale na zveřejnění je ještě příliš brzy :)
Děkuji za rozhovor a přeji hodně
sil a úspěchů :-)!!!
Děkuji za pozvání, vám také ať se skvěle daří :))