Hledáte koláč, který je opravdu jednoduchý, přitom opravdu zdravý a ještě dobrý :D? Pak je tohle něco pro Vás! Na pečení svých koláčů mám totiž poměrně jasné požadavky - musí být strašně dobré (co mi nechutná, to nejím), přitom bez pšenice (nejím lepek asi 8 let), jenom málo sladké (sorry, osladit jídlo umí fakt každý) a pokud možno taky rychle hotové (nerada čekám, až vykynou tři druhy těsta, udělá se sníh, šlehačka, karamel a ještě poleva :D).
Tohle všechno tenhle minimalistický koláč splňuje - a navíc je tak dobrý, že se z něj posadíte na zadek. Testováno na vlastní, rýmičkou osídlený nos!
Suroviny:
150 g čerstvé mrkve
150 g uvařené cizrny
150 g bílého jogurtu
50 g mandlového másla Nutspread s perníkem
2 vejce
1 lžíce koření do perníku
40 g kokosového cukru
špetka soli, badyánu a vanilky
sýr cottage na dokončení
Mrkev a cizrnu zpracujeme v robotu, přidáme ostatní suroviny a nakonec zašleháme dvě vajíčka. Vlijeme do pekáčku vystlaného papírem na pečení a pečeme do zhnědnutí asi hodinu. Podáváme s kopečkem sýra cottage (ten už nijak nesladím), popraškem skořice a mrkvičky :)
Jak vidíte, v koláči není špetka mouky, přitom drží krásně pohromadě - díky vajíčkům a mandlovému máslu, které mu svou kořeněnou chutí dodává neskutečné grády.
Na vrch mrkvového dortu se sice běžně dává sladká poleva, ovšem na můj vkus je koláč sladký už dost a je mi příjemnější mít v kontrastu něco s neutrální chutí. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak Vám chutnalo!
Líbil se Vám recept? Ještě více zdravých a jednoduchých receptů najdete v mé knize Závislá na čokoládě!