Aneb úplně jiný rozhovor z úplně jiného úhlu pohledu - tentokrát s majitelem veganské prodejny World Vegan v Praze na Poříčí! V čem vidí přínosy veganství, jací zákazníci v obchodě převažují a podle čeho si vybírá, co ne/zařadí do sortimentu? Neskutečně zajímavý a obsáhlý rozhovor, o kterém možná budete hodně přemýšlet. Přejeme příjemné čtení!
1. Dobrý den, pane
Jandáčku. Vést obchod se zdravou výživou – spoustě z nás
to zní jako splněný
sen! Ale je to opravdu tak :)? V čem je Vaše práce úžasná a
zajímavá a v čem naopak
neskutečně náročná?
Je
dobré mít na začátek investice, protože návratnost je u obchodu s
potravinami
dlouhodobější. Když je nemáte, je to na úkor zákazníků i
Vašeho
zdraví, jelikož se samozřejmě snažíte dělat práci za 3 a více lidí:-) Takže
aby
obchod se zdravou výživou nebyl kontraproduktivní, doporučuji do toho
jít
se silným a stabilním investorem. My měli štěstí na síť restaurací
Loving
Hut (pozn. veganská restaurace sídlící přímo nad prodejnou).
Práce
je to úžasná s pohledu ochrany zdraví, zvířat, ekosystému a také díky
vstřícným
zákazníkům, kteří nám denně pomáhají při vývoji na všech možných
úrovních.
Nepříjemná
je samozřejmě administrativa – je jí nad hlavu a odvádí nás od samotných
služeb ostatním, což nás baví nejvíce.
2. Váš obchod World
Vegan na Poříčí v Praze je specifický tím, že je čistě
veganský. Dnes, kdy je
populární každý týden jiná „dieta“ – paleo, raw, ketogenní a
podobně - můžete nám
říci, proč právě veganství se Vám zdá nejprospěšnější? Jak jste
se k němu dostal,
v čem Vám osobně pomohlo nebo Vás zaujalo, jaké jsou jeho hlavní
přínosy?
První
impuls přišel od manželky - ona prostě miluje zvířata a tak je nejí :)
Tuhle
spojitost jsem vždycky odsouval, ale nakonec jsem dospěl k tomu, že nejsem
schopen
zabít ani myš, natož slepici, rybu nebo čuníka, takže bych
je
také neměl jíst. Zároveň jsem přišel na to, že rostlinná strava je opravdu
chutná
a nic mi vlastně nechybí. Pak teprve došlo na čtení studií, které upozorňují
i
na zdravotní výhody veganství - např. Zázračná detoxikace Roberta Morseho nebo
Čínská
studie pana doktora Campbela. S jejich zkušenostmi z desítek let
praxe
jsem se ztotožňoval, tak jsem se do toho pustil ve svých 36 letech
naplno.
Dnes je mi 49 a toto hodnotím jako druhé nejlepší rozhodnutí ve svém životě!
3. Myslíte si, že je
veganství vhodné naprosto pro všechny? Víte o
někom, kdo by si tímto
stylem stravování mohl ublížit nebo jsou to všechno jen řeči typu
„jedna paní povídala“
:)?
Myslím
si, že i k veganství musí člověk dospět a vše si srovnat v hlavě – kdyby to
dělal s
odporem
nebo dokonce pod nátlakem, určitě by ubližoval sobě i
svému
okolí. Vše se vším souvisí a odráží se to i v našem těle. Důležité je,
aby
rostlinná strava byla správně poskládaná - pak ji považuji za energii
Slunce
z první ruky, nikoliv až z druhé - to jsou právě živočišné produkty.
Zároveň
jsem si vědom, že veganská strava není všelékem a konečným stádiuem,
ale vývojovým krokem na cestě k syrové stravě, frutariánství a brethariánství.
4. Váš typický zákazník
před lety a dnes – v čem jsou si podobní, v čem se
liší? Chodí k Vám spíše
sečtělí a vzdělaní lidé pro konkrétní produkty nebo je více
těch, co se snaží „jíst
zdravě“, ale vlastně moc nevědí, jak na to? A tipuji správně, že
převažují ženy?
Ženy
pravda převažují, více o sebe dbají. Muži chodí většinou až na radu
lékaře
(ale i to je posun oproti minulosti) a ptají se, co budou tedy jíst, když
jim
doktor zakázal maso??? No a k tomu slouží náš obchod, kde zároveň s
položenou
otázkou vidí, že je rostlinné stravy nadbytek a dnes už je z čeho
vybírat
- včetně nemléka, nesýrů a neřízků a neklobás:-)
Škála
zákazníků je široká: od hubnoucích děvčat, přes sportovce až po
pankáče
s čírem. Většina už ale ví, co hledá a to mne těší.
5. Pojem „zdravá
výživa“ je dnes obrovsky nadužíván, za zdravé může výrobce
označit téměř cokoliv –
často i produkty plné chemie, náhražek, umělých sladidel,..
Podle čeho se
rozhodujete, co zařadit do nabídky: sledujete původ výrobků, složení,
případně ekologický
dopad? Řídíte se spíše svým srdcem nebo požadavky zákazníků?
Tady
máme jasně dané mantinely, které jdou nad mnohé zdravé výživy.
Nemůžeme
tu mít třeba sušený nápoj plný éček. Karcinogenní aditiva k
nám
nesmí, stejně tak hlídáme syntetickou chemii i v kosmetice a drogerii -
přes
kůži si ubližujeme až příliš!!! Takže složení čtu už tolik let, že si
pomalu
i já - původně bystrozraký - budu muset
pořídit brýle.
Naštěstí
výrobci, kteří se mají čím pochlubit, už píší ingredience pěkně
výrazně.
V čem
jsem uhnul, jsou sojové výrobky. Zpracování soji při
vysokých
teplotách nepovažuji za zdraví přínosné, ale jsou zákazníci, kteří
na
první místo staví němou tvář a teprve potom své zdraví, takže tu soju
chtějí,
stejně jako výrobky obsahující cukr. Osobně ovšem za skutečně zdravou výživu
dnes
už považuji jen prodejnu s ovocem a zeleninou a to ještě v bio
kvalitě:-) My jsme jen ukázka široké škály rostlinných výrobků.
6. Co je podle vás na
stravování dnešní populace vůbec to nejhorší? Je to
právě živočišná strava
nebo třeba palmový olej, ztužené tuky, nadbytek cukru,
éček,..? A neprospělo
by nám všem jíst hlavně méně a jednodušeji? Asi se mnou budete
souhlasit, že člověk
nepotřebuje jíst sojové „párky“, veganské „salámy“, chemické
proteinové tyčinky,
přeslazené dortíky, byť jsou podle zásad raw diety,..
Je
to nevědomost, co vše si přejídáním a kyselou stravou způsobuji. Tady
nemám
na mysli kyselé okurky, ale přespříliš kyselé, tedy většinou vařené
stravy
a málo té zásadité.
Přesně,
jak říkáte Táňo. Méně a jednodušeji. A pokud chci více, najdu si to,
co
můj organismus tolik nezatíží. Biom, tedy prostředí kolem střev snese
hodně,
má zásadní vliv i na naše chování a symbolické utržení ucha bývá
fatální
- bohužel už jsem to viděl a zažil mockrát. Stačila by nám kolikrát
setina
energie na nápravu udělanou včas, než když nad signály těla mávám
rukou
dlouhá léta.
Na
prvním místě je pozitivní mysl - tedy, že já chci něco dělat, je se
uzdravuji
a v tom je daleko větší síla, než když odevzdávám svou moc
druhým, tedy lékařům, pilulkám atd.
7. Co Vy a naše
oříšková másla Nutspread :)? Máte nějaké vyloženě
nejoblíbenější? Patříte
k lidem, kteří zbouchají kelímek na posezení nebo je berete spíše
jako příležitostný
pamlsek?
No
tady se Vám musím přiznat - mám kamaráda, který si vzal děvče z New
Yorku
a to jí oříšková másla přirozeně a ve velkém množství a my pořád
marně
přemýšlíme co jí na tom chutná:-)) Dnes už je to zdravá maminka
dvou
dětí (veganka). To čoko-kokosové, si dám, ale je to pro mne energetická
bomba
- nejsem kafař.
Smířil
jsem se s tím, že to velké množství, které prodáme, používají
zákazníci
na pečení. Neumím si představit, že to snědí jen tak na posezení.
To jde úplně mimo mě.
8. Mít na starosti celý
chod prodejny – to je vlastně nikdy nekončící
kolotoč povinností.
Najdete si sám čas na
přípravu zdravého a kvalitního jídla? Prozradíte našim
zákazníkům, co rád
vaříte a jíte – nebo nějaký svůj oblíbený recept :)?
Dřív
jsem nejraději vařil ovesnou kaši a špagety, v Thajsku jsem se pak naučil
zeleninový
Padh Thai (rýžové nudle se zeleninou a ořechy, nakonec citron).
Časem
jsem ale dospěl k jednoduchosti, takže dnes je to ovesná kaše zalitá
rostlinným
lékem s rozinkami nebo kokosem. A ještě raději mám banán s
avokádem,
ale rozmačkaný vidličkou :) mixér to úplně zkazí.
9. Je ještě něco, co
byste chtěl doplnit nebo vzkázat našim čtenářům a
zákazníkům?
Mám
výhodu rychlého trávení, takže se do mne vešlo hodně a zdánlivě bez
následků
- celý jídelní lístek nebyl pro hladového plavce problém. Následky
byly
na samé hraně odchodu z tohoto světa, takže radím, věnujte se signálům
svého
těla včas a pracujte na změně negativních vzorců, které nosíme
nechtěně
uložené v mysli. A jak zdůrazňuje Radkin Honzák, hledat mysl v
nitrolebečním
prostoru, je stejně pošetilé, jako hledat fotbalisty v
televizoru.
Děkuji za rozhovor a
přeji hodně sil a úspěchů :)