Dobrý den, Dáši, děkuji, že jste si udělala čas na rozhovor s námi. Patříte k věrným fanouškům našich másel na sociálních sítích, cvičíte ve fitku, kromě toho pracujete v obchodě se zdravou výživou… prozraďte nám, kolik ořechového másla už v sobě dnes máte :)?
Dobrý den Táni, v úvodu našeho rozhovoru bych Vám ráda poděkovala za pozvání, nesmírně si toho vážím a je mi ctí svůj první rozhovor věnovat právě Vám :-)
Ořechová
másla jsou pro spoustu z nás láskou i závislostí – dříve to ale tak
nebývalo a letěly názory, že čím méně tuku, tím lépe. Jak tomu bylo u vás –
prošla jste si také nějakým obdobím šílených diet bez tuku, hladovek nebo
poruch příjmu potravy?
Musím se
přiznat, že i já jsem v minulosti tuky omezovala. Byla jsem klasická dietářka -
hodně zeleniny, střídmě masa, sem tam nějaké to tofu a tuky? Tak z těch se
přeci tloustne! Ano, přesně to jsem si myslela ve svých 16ti letech, kdy jsem
šla na hotelovou školu a se svými lehce přes 60 kg si myslela, že za to, že jsem
obézní teenager, můžou tuky. Poté jsem si myslela, že to jsou sacharidy! :-)
Střídala jsem období jak bez tuků, tak bez sacharidů, ale je zvláštní, že
bílkovin jsem se nebála nikdy, k těm jsem měla vždy kladný vztah. Co se
hladovek týče, tak ty mi úplně nešly, zkoušela jsem různé půsty a očisty těla a
střev pomocí šťáv - koupila jsem si odšťavňovač a pár dnů vydržela na ovocných
či zeleninových šťávách. Poté přišlo klasické vybílení lednice, které určitě
nejeden z čtenářů zná. Výčitky, režim, přísná dieta a zase dokola.
Bohužel
i na téma poruch příjmu potravy mám co říct. Stalo se to ve Francii, když jsem
pracovala jako servírka. Po práci legraci, jak říkávala moje bývalá šéfová a
sem tam nějaká ta lahvinka kvalitního vína, dobré jídlo, udělalo s mou
postavou své. Rozhodla jsem se upravit jídelníček a poctivě začala používat
aplikaci kalorické tabulky, kde jsem si zapisovala vše, co jsem snědla. Tenkrát
jsem mohla mít kalorický příjem cca 1700/1800 kcal a s prací servírky to
šlo dolů. Přidala jsem kolo a měla zdravých 48-49 kg na mých 155 cm. V té
době jsem měla partnera – voják z povolání a byl velmi štíhlý, chtěla jsem
být vedle něj hubená, protože v té době se pro mě slovo hubená spojovalo
se slovem dokonalá a oblíbená. O volnu jsem přidala cvičení prvně doma,
následně jsem našla ve Francii fitness pro ženy, které jsem začala navštěvovat.
Váha se držela na 48 kg a já chtěla víc, ubrala jsem jídlo, přidala cvičení. Na své nejnižší váze jsem měla asi 41 kg, můj kalorický příjem byl těžce pod bazálním metabolismem a já rozhodně nebyla
šťastná a rozhodně jsem se necítila zdravá.
S návratem do Čech jsem se rozhodla zpátky přibrat, ale v kvalitě a nejlépe svalovou hmotu, zpevnit, protože byť jsem byla velmi drobná, nebyla jsem pevná. Na svůj první objem nikdy nezapomenu. Dopadl katastrofálně a mně se vše, co jsem pracně shazovala, postupně a pomalu vrátilo zpátky. Jak bylo tělo vyhladovělé a já mu odpírala vše, na co mělo chuť, spadla jsem do kolotoče bulimie a přejídání se. Trvalo to asi rok. Rok, co jsem se snažila si uvědomit, že chci jedno jediné, a to je být zdravá. Je jedno s jakými kily, ale zdravá. Nehladovět, nezvracet, nepřejídat se. Když jsem přijala tento fakt, že krásná budu se 43 kg i s 53 kg, že je to jenom číslo, které neuvádí, jaký jsem člověk, začalo se vše lepšit. Přestala jsem zvracet, přestala jsem se přejídat, přestala jsem být na sebe přísná, ale hodná. Kdo nikdy nezažil poruchu příjmu potravy, nejspíš těmto řádkám nebude rozumět. Jsem moc ráda, že je toto období za mnou a já dnes s klidem mohu říct, jsem zdravá, avšak bych ráda přidala slovíčko zdravá a abstinující. Ne, nevěřím, že se z poruch příjmu potravy můžete někdy vyléčit. Ale můžete abstinovat. Čím déle, tím lépe.
Abstinující? Jak to myslíte?
Abstinující člověk s PPP (porucha příjmu potravy) je pro mě ten, který si to uvědomuje. Ví, že kdykoliv zvládne zase přestat jíst, že kdykoliv opět může jídlo vyzvracet a také ví, že se může opět přejídat a ztloustnout. Ale neudělá to. Je si ale vědom, že to může kdykoliv zase přijít.
V souvislosti s PPP se často zmiňuje tlak okolí, časopisů a sociálních sítí. Vnímáte to i u sebe, máte ze sociálních sítí a médií pocit, že je nutné být dokonalá, štíhlá a perfektní? Nebo to jde úplně mimo Vás?
Samozřejmě tento tlak vnímám. Otevřete
instagram a vykoukne na vás krásná žena v přiléhavých šatech s dobře
padnoucími brýlemi a dělá reklamu pro Dior. V pase má stěží 60 cm a
v těch botách na podpatku beztak zvládne i tančit. A vy se na sebe
podíváte a řeknete si….sakra co já dělám špatně? :-) Nemyslím si, že je to
nutné být dokonalá, perfektní, ale hodně žen si může myslet, že je to nezbytné
pro to, aby byly úspěšné, obdivované, oblíbené a žádané. Problém nastává, když
tyto sociální sítě otevře dívka, které je 15 a začne se svou první dietou. Tak vznikají
právě poruchy příjmu potravy. Přitom dokonalá, štíhlá a perfektní žena
neexistuje. Dokonalost každé ženy tkví v její unikátnosti. Každá jsme jiná
a troufám si tvrdit perfektní přesně taková, jaká jsme. O sobě bych netvrdila
ani že jsem dokonalá ani že jsem perfektní. Jsem však taková, jaká jsem a
takovou se mám ráda.
Na
svém IG jste také zmínila Vaše problémy s rukou, můžete našim čtenářům
prozradit více? Limituje Vás nějak Vaše ruka ve cvičení?
Ano, mám
problém v pravém zápěstí, do kterého mi vykapala cytostatika, když jsem se
léčila jako malá s leukémií. Moji rodiče, především máma, si se mnou vytrpěla
své a ráda bych jí, když dovolíte, za veškerou péči a lásku, kterou mi dávala a
dává, poděkovala. V 5 ti letech jsem totiž touto nemocí onemocněla a do pravé
ruky mi vykapaly léky, které zapříčinily, že mi ruka napuchla, vzpomínám si
dodnes, jak to hrozně pálilo a spálila mi vevnitř šlachy. Pravou ruku jsem tedy
musela hodně rehabilitovat a byť jsme se pokoušeli co nejvíc šlachy roztáhnout,
nepodařilo se dosáhnout toho, abych například ruku klasicky ohnula. Jsem
bohužel pravák a v nemocnici mě přeučovali i na levou ruku ( především kvůli
psaní ve škole). Mám tedy v pravé ruce omezený úchop, který mi brání v tom,
abych zvedla větší váhy ve fitku, mám tendence všechno rvát levou, je pro mne
pohodlnější a příjemnější volit cviky, které dokážu zvednout oběma rukama
naráz, ale snažím se pomocí háků a trhaček úchop posílit a díky nim a
trpělivosti trenéra se nám to vcelku daří.
Cvičení,
láska ke zdravému jídlu, pevná vůle a zápal,… nejednu slečnu s těmito
zájmy napadne, že by nebylo od věci zkusit soutěž ve fitness. Nepohráváte si
s podobnou myšlenkou také :)?
Přiznávám, že v minulosti to byl můj velký sen. Nyní...víte,
jak to je, nikdy neříkej nikdy, takže možná.....???...:-) nechte se překvapit, uvidíme
:-)
Ovšem co se přípravy týče, dalo by se říci, že v ní jsem
neustále :-) ten, kdo má fitness v srdci ví, o čem mluvím. Je to životní styl.
Jediné, co se střídá je období přibírání, udržování a diety, ale více méně
pořád jíte to stejné kvalitní jídlo dokola. Já si ho ještě ráda zpříjemňuji
právě Vašimi máslíčky, díky nimž je vždy mé jídlo trošku jiné, pochutnám si na
něm a těším se na něj :-) Chci si ve stravě stále udržovat pestrost a
rozmanitost. Není žádné z ořechových másel od vás které by mi nechutnalo.
Samozřejmě mám svoje TOP 3, které musím doma mít neustále! :-)
Neuniklo
mi, že jste si na IG změnila své jméno na Dagmar z původního La Petite
Francais de La Ceche. K Francii máte tedy asi velmi blízko, můžete
prozradit, co Vás přivedlo tam a zpět do Čech, jak byste srovnala život a lidi
ve Francii a v České republice?
Ano, k Francii mám velice
blízko, žila jsem tam téměř 6 let a občas si říkám, zdali se nevrátit? :-) Tuto příležitost vycestovat jsem měla na střední škole - studovala jsem střední
školu hotelovou a služeb, obor cestovní ruch v Kroměříži a můj spolužák Lukáš
dostal úžasný nápad vycestovat a vydělat tak nějaká Eura! :-) Přiznám se, že ve
třeťáku byla jediná trojka na vysvědčení právě z francouzštiny! Nakonec jsem z
ní odmaturovala za výbornou, udělala si mezinárodní zkoušky rodilého mluvčího a
pracovala jako vrchní servírka v malebné vesničce v Savojských Alpách. Zpět mě
vrátil stesk po rodině a zdravotní problémy. Je tam jiný život. Nechci Táni
říkat, že lepší nebo horší, ale jiný. Kvalita potravin je nesrovnatelná,
Francouzi jsou více "tranquille“ (na pohodu), nikam nespěchají, na vše
mají čas. Tráví hodně času s rodinou...my se v Čechách pořád za něčím honíme -
za penězi, kariérou, jsme stále ve spěchu a přijde mi, že mezitím co se honíme,
nám život utíká mezi prsty a nevnímáme okamžik prostého bytí. A to je velká
škoda. Jinak člověk vždy chce to, co nemá, v mém případě mi Francie stále chybí
a myslím si, že přijde den, kdy se opět vrátím a vím, i kdy to bude, avšak
tuhle informaci bych si prozatím ráda nechala pro sebe :-)
Pracovat
v obchodě plném másel, tyčinek a doplňků by bylo pro spoustu lidí z oblasti
fitness asi velký sen. Jak je to u Vás?
Ano, přiznávám, že si v
Ronnie připadám jako v takovém malém ráji :-) Vše tu mám po ruce - jak kvalitní
doplňky stravy, bez kterých se dnes již neobejdu, tak i jak říkáte máslíčka a
tyčinky - vždy zákazníkům říkám, že tady je můj koutek (poukazuji na ořechová
másla bez příchutí). Co se tyčinek nebo různých kaší týče, tuto éru mám již za
sebou. Vzpomínám si, kdy jsem tyhle laskominy měla denně a sama zapomínala na
kvalitní a pestré jídlo. Určitě by si měl každý z nás sem tam zamlsat a dopřát
si, v mém případě to ale nebude ochucené máslo ani proteinová tyčinka :-)
Vzhledem
k Vaší profesi tedy máte asi něco ochutnáno :D nemůžu se nezeptat, jak
byste hodnotila ořechová másla v České republice? Tahle potravina zažila
v uplynulých letech velký boom - řekla byste, že jsou si všechna dost
podobná nebo jsou tam velké rozdíly?
Jakožto velká milovnice ořechových másel mám už něco
otestováno - ve Francii mě to však ale nijak nezaujalo, v té době jsem byla
více „party girl“ než „fitness girl“ :D a byla jsem docela baculatá - to bylo z
těch vachrinů a profiterolů ( dezerty) :-)) V Čechách však vidím markantní
rozdíly a sama sebe se častokrát ptám, jak je to možné? Nerada bych tady
uváděla konkrétní značky, ale nerozumím tomu, že například čisté kešu máslo,
které nic jiného než kešu neobsahuje, nechutná stejně jako jiné kešu máslo. Je
to dáno výběrem oříšků? Jejich namletím? Kdybych měla říct jednu věc, která mi
u nás v Ronnie chybí, byla by to přesně vaše 100% másla, protože neobsahují nic
jiného, než čisté ořechy prvotřídní kvality a byť je cena některých másel
Nutspread vyšší, já osobně si ráda za kvalitu připlatím a proto jsem stále
věrná těm od vás :-) Co se týče ochucených másel, ta už delší dobu nepoužívám
vůbec.
Co
si myslíte o nakupování a denní konzumaci proteinových tyčinek, drinků, směsí
atd? Za sebe musím říct, že mnoho fitness produktů je podle mě hlavně chemickým
koktejlem, který má do zdravé výživy dost daleko. Proč si myslíte, že jsou
tyhle věci tak populární, i když stojí daleko víc peněz než běžná zdravá strava
složená z obyčejných surovin (maso, mléko, vajíčka, zelenina, rýže)…? Opravdu
stačí na něco dát nálepku „protein“ nebo „fitness“, aby se stal produkt trhákem
:D?
Já osobně nejsem zastánce umělých sladidel, tudíž i když výrobce uvádí zero sugar, low carb případně zero calories, já osobně si to dnes již nekoupím. Když mám někdy chuť na sladké, raději si dám i třeba kousek banánu později večer, než abych sáhla po sladidlech. Je však pravdou, že Češi mají rádi vše, co je doslazováno, stačí, že tomu dáte nálepku fitness nebo low carb a lidé si to koupí. Bohužel už neřeší sladidla ani o jaký druh sladidel se jedná. Pro mě jsou dnes sladidla to stejné, jako dávat alkoholikovi
nealkoholické pivo…
Jinak ano - čím dál více výrobků má nyní přídavek
"protein", jsem už na to alergická. Čekám, až někdo vymyslí
proteinové vejce :D A co si myslím o denní konzumaci proteinových tyčinek a
kaší? Tyto věci by měly sloužit jako taková mlska po obědě, záchrana v kabelce,
když opravdu jsme někde mimo domov a nestíháme se kvalitně najíst. Nemělo by to
být však pravidlem, což bohužel mnoho lidí dělá. Poté se setkávám s tím, že
přijdou s různými trávicími problémy, které právě dochucovadla a aromata způsobují.
Je pravdou že dříve jsem nebyla jiná - kávu jsem ochucovala zero kapičkami,
snídala proteinový puding, ke každému jídlu si dávala zero omáčky, popíjela
zero pitíčka, svačila tyčinky, … Zde si zpětně sypu popel na hlavu, aneb jak se
říká, nejlepší zkušenost je ta vlastní a já měla nemalé trávící problémy. Naštěstí
jsem se z toho poučila a jsem ráda, že můžu pomoct ostatním lidem k tomu,
aby se cítili zdravější, nebyli nafouklí - což právě uměla sladidla dělají – a
mohli snáze dosáhnout svých cílů. Co víc si může prodejce přát, než je
spokojený zákazník, který se k vám rád vrací? :-)
Co se týká másel – asi sama budete souhlasit, že jsou úžasným zdrojem zdravých tuků. Vzpomenete si ještě, kdy jste na naše másla narazila poprvé? Které máte aktuálně nejraději, na co je používáte a v jakém množství?
Másla jsou úžasným zdrojem nenasycených tuků
společně s oleji a když nesnídám vejce, je to kašička obohacená právě o
máslo. Každé mé jídlo obsahuje bílkoviny, sacharidy i tuky. První
máslo od vás bylo "Někdo to rád slané," koupila jsem si ho tenkrát v BioDay
na Pankráci a byla to závislost a láska na první lžičku. Dlouho jsem
však chodila pouze kolem tohoto másla, než jsem vyzkoušela jiná :-)
A jaké máslíčko mám nejraději? Teda to je prekérní otázka, nedokážu odpovědět jenom jedno....ale dobře, kdyby to bylo pouze a jenom jedno, byla by to příchuť Kešu a káva, které je natolik výborné, že mi doma.... tak nějak prostě mizí :-)) Jako druhé bych volila Velkou Čtyřku se solí, kde ta sůl je zkrátka něco úžasného a bronz by si odneslo právě Někdo to rád slané. Ale zatím jsem nenašla máslo, které by mi od Vás vůbec nechutnalo. A kdo mě zná tak ví, že já jen tak něco nesním :-))
Na
závěr – chtěla byste ještě něco vzkázat našim a Vašim fanouškům a čtenářům?
Ráda bych
vzkázala všem, kteří jsou v začátcích a tápou, aby se nestyděli oslovit profesionály, kteří jim rádi poradí s
tréninkem, nás, jakožto konzultanty, a troufám si říct znalce v oblasti
stravování, o radu. Sami si tak ušetří spousty času. A aby vydrželi k
dosažením svých cílů a vizualizovali si je. Čím více člověk věří v to,
čeho chce dosáhnout, tím lépe a snáz daného cíle dosáhne. Především bych
ráda apelovala na ženy, které se snaží zhubnout, aby nejedly málo, ale
dostatečně - nejíst není řešení :-) A nezapomínejte také na zdravá másla
NUTSPREAD, za mě je to kvalita, které se žádná jiná konkurence
nevyrovná. Neznám nikoho jiného, kdo by měl čistější složení ořechových másel, než
Vy! Samozřejmě kohokoliv ráda uvítám u nás v Ronnie
v Butovicích a bude mi potěšením, když se budu podílet na dosažení
Vašeho cíle, ať už se jedná o sport, či zdravější stravování.
Táni mockrát děkuji za možnost Vám takhle
poskytnout rozhovor a přeji nádherný den.