"Budu se snažit jíst zdravěji," přesně to si čas od času řekne asi každý z nás. A potom si spousta lidí v dobré víře dává kuskus s javorovým sirupem k snídani ("to je tak úžasné, jak je to rychlé, dobré a zdravé"), ovocné smoothie na svačinku a zeleninové chipsy třeba k večerní televizi. Jsou ale tyto potraviny vážně tak zdravé, jak nám tvrdí reklama? Pojďme se na ně podívat blíže - možná budete překvapeni...
1. Kuskus
Mezi lidmi držícími dietu má kuskus obvykle pověst něčeho zdravého. Nabízí se otázka, proč tomu tak je? Možná z důvodu svého exotického názvu? Pravda je taková, že kuskus je obyčejná těstovina z pšenice. Je to tedy klasická sacharidová příloha - která, ok, je možná lepší volbou, než houskové knedlíky, ale mísa kuskusu se v ničem neliší od mísy špaget, kolínek nebo makaronů. Sám o sobě Vás tedy nespasí ani po něm nezhubnete - záleží jen na tom, kolik ho sníte a co si k němu dáte. Pokud ho vyloženě nemilujete, nebojte se ho klidně zaměnit za těstoviny bezlepkové - třeba ty rýžové nebo cizrnové.
2. Hummus
A ano, cizrnu si dáme ještě jednou, trochu v jiné podobě - v podobě hummusu. Hummus je z cizrny a cizrna je zdravá - takhle nějak asi uvažuje většina z nás. Potud vše ok, samotná cizrna jako luštěnina určitě zdravá je. Ovšem zatímco v pevném stavu jí asi nesníte celou mísu, v rozmixované kaši ochucené olejem to jde poměrně snadno. Takový pokrm je pak sice možná zdravý, ale opravdu vydatný - a navzdory obecném tvrzení není zas tak plný bílkovin, jako hlavně tuku a sacharidů. Takže hummus ano, ale vybírejte pokud možno kvalitní, bez éček a hlavně - nečekejte, že po jeho velké konzumaci zhubnete :)
3. Smoothie
Smooth znamená anglicky jemný. A co znamená smoothie? V podstatě rozmixované cokoliv :-) Pro někoho se smoothie stalo synonymem zdravé výživy - ovšem i tady záleží na složení. Ovocné smoothie Vám dodají najednou velké množství cukru - to se hodí, pokud jste například na kole nebo na náročném turistickém výletě, méně už ovšem, pokud celý den sedíte v kanceláři. O něco lépe jsou na tom zeleninové smoothie, které pro někoho mohou představovat jediný způsob, jak splnit denní příjem zeleniny. Ovšem i tady přijímáte zeleninu zbavenou vlákniny a koktejl ze zeleniny samotné Vás nadlouho nezasytí a určitě nenahradí plnohodnotné pevné jídlo. Řešení: Připravte si koktejl z ořechového másla! Dodá Vám zdravé tuky a skvělou chuť a opravdu Vás nasytí :)
4. Slazené ořechové pomazánky
Ořechová a arašídová másla jsou fenoménem dneška, o tom samozřejmě něco víme :) Ovšem aby tyto výrobky plnily funkci zdravého doplnění tuků, je třeba vybírat takové, kde zdravé tuky nedoprovází ještě hromada cukru, rádoby zdravých sirupů, případně karcinogenních sladidel a umělých příchutí. Proto vyrábíme naše ořechové krémy Nutspread čisté a bez cukru, ochucené pouze bio fair trade kakaem, kávou nebo kvalitním kořením. Naší snahou je, abyste jedli opravdu zdravě a kvalitně - nikoliv si pěstovali závislost na průmyslově zpracovaných potravinách, které vedou k přejídání. Pro tělo je nejhorší kombinací právě velké množství tuku v kombinaci s velkým množstvím cukru - proto se tomu pokud možno vyhýbejte.
5. Sója
Sója měla kdysi pověst neuvěřitelně zdravé potraviny a lidé, hledající levný a výživný zdroj bílkovin, ji začali konzumovat opravdu ve velkém. Teď se sice karta trochu obrací, stále po ní však hodně lidí sáhne v domnění, že "je to určitě zdravější než jíst maso." Opravdu? Zatímco maso je vždy bohatým zdrojem železa, vitamínů a minerálních látek, sója má prokázané účinky jako endokrinní disruptor - není-li ve fermentované podobě, pak poškozuje štítnou žlázu a narušuje hormonální rovnováhu. Pokud chcete být vegetariáni, je to naprosto v pořádku, přesto zkuste vyhledávat lepší zdroje bílkovin - například vejce, sýry nebo arašídové máslo.
6. Zeleninové chipsy
Chipsy - také to ve Vás evokuje představu něčeho smaženého? Ve většině případů to tak opravdu je. A jestli usmažíte bramboru nebo plátky řepy či celeru, vyjde energeticky skoro nastejno. Pořád jde o sacharidovou zeleninu v nekvalitní úpravě, připravené často na přepáleném 100x využitém oleji, s obrovským množstvím soli a ochucovadel. Berte tedy zeleninové chipsy jako příležitostnou odměnu, určitě ne jako každodenní zdroj zeleniny :)
7. Agávové a jiné sirupy a "přírodní" sladidla
Rozhodli jste se vyřadit bílý cukr - ten strašlivý jed - a namísto toho si zaléváte palačinky agávovým sirupem, do kaše si dáváte javorový sirup a do těsta na koláč xylitol? Nenechte si namluvit, že jde o něco zdravého. Agávový sirup má vysoký obsah fruktózy, která jde rychle rovnou do Vašich jater, nízkokalorická sladidla typu xylitolu nebo sukralózy zase klamou Váš mozek. Opravdu si myslíte, že je Vaše tělo tak hloupé, aby se dalo přesvědčit o existenci "jogurtu bez kalorií"? Umělá sladidla prokazatelně otupují chuťové buňky a způsobují inzulinovou rezistenci - a to, že nemáte problémy ve dvaceti letech opravdu není směrodatné :D Jaké je tedy řešení? Naučte se vnímat přirozeně sladkou chuť potravin, jako je kokos, oříšky a skořice, případně zkuste kokosový cukr, med a ovoce :)
Víte o dalších potravinách, které nejsou tak zdravé, jak se tváří? Napište nám do komentářů! Podíváme se na to :)