Nedaří se Vám hubnutí? Možná je načase se zamyslet nad způsobem, jakým přistupujete k jídlu. Spousta lidí se totiž přejídá v podstatě NEVĚDOMĚ – mají jednoduše zakořeněné špatné návyky. Následujících 10 jednoduchých tipů Vás donutí k zamyšlení – a uvidíte, jak půjde vše najednou snáze :-)
1.
Udělejte
si na jídlo klid a čas - jezte pouze v sedě u stolu a z talíře!
Nejezte za pochodu, při běhu, při nákupech, vaření, z pánve, na stojáka u
ledničky nebo jen tak u linky. Je to zbytečné – jídlo si nevychutnáte, ale
stejně z něj ztloustnete.
2.
Zamilujte
si zeleninu! Zeleniny není nikdy dost, obsahuje vitamíny, vodu a vlákninu. Víte
ale vůbec, jak skutečná zelenina chutná? Jak výborná je v páře vařená
brokolice, jak úžasná je třeba hlíva, cuketa nebo žampiony na másle?
3.
Následně
zkuste každé začít právě zeleninou – i kdyby šlo o chleba s máslem.
Snížíte glykemický index pokrmu a ve finále třeba nesníte tolik.
4.
Jezte
pomalu. Ano, čtete správně! Pokud máte na jídlo pět minut (před schůzkou,
odjezdem autobusu atd.) a ve stresu ho do sebe naházíte, přejíte se, ani nevíte
jak. Jestli si nemůžete vyhradit například na oběd dostatek času, zvažte, zda
jej neodložit a nenajíst se později – vaše tělo to přežije a vaše zdraví na tom
bude lépe.
5.
Vnímejte,
co jíte! Víte, jak voní šafrán nebo oregano, že feta chutná úplně jinak než
balkánský sýr, že chorizo není totéž, co klobása z pouti? Poznáte od sebe
jednotlivé druhy rýže nebo fazolí, různé sýry a koření? A co to vlastně máte na
talíři – dokážete rozeznat například křehké hovězí maso, jemnou chuť tymiánu
nebo bazalky, olivový olej, česnek a další ingredience? Nebo prostě jen
většinou jíte nějaký slaný či sladký mišmas?
6.
Opět
– jezte pomalu! Je nutné si nabírat a cpát do pusy plnou vidličku, když ještě
žvýkaté předchozí sousto? Nejste přece krmná husa :D
7.
Nejezte
cokoliv, co vidíte, jen proto, že to zrovna vidíte :-)
Ať se to týká
brambůrků na návštěvě, sušenek na ochutnávce v obchodě nebo jablek na stromě –
zeptejte se vždy sami sebe, jestli opravdu teď máte hlad a teď potřebujete zrovna
tohle „jídlo“.
8.
Nikdy
nemusíte dojídat všechno, co máte na talíři, ani jíst všechno, co máte na
talíři. Kdo určuje, jaký máte mít hlad? Nestyďte se v restauraci požádat o
jinou přílohu nebo si nechat zbytek jídla zabalit. Nebo se budete raději přejídat
kvůli lidem, kterým jste naprosto ukradení?
9.
Nepřecpávejte
se ze zvyku nebo proto, že to dělají ostatní – nenechte se v tomto
strhnout davem. Že máte návštěvu babičky spojenou s deseti knedlíky a
pekáčem buchet po obědě? Že ostatní kolegyně se na svatbě cpou koláčky a dorty,
protože „dneska dietu nedržím“? Že v létě se sluší narvat si břicho
sladkým ovocem, protože „to se tak prostě dělá“? Opravdu Vám to dává smysl?
10.
Ať
jste kdekoliv a chcete jíst cokoliv, myslete na jedno zlaté pravidlo – nejezte,
co vám nechutná, raději si počkejte na to, co si opravdu užijete. Jídla bude na
světě dost i zítra :-)