Drsné? Možná, zato stoprocentně pravdivé - fitnesska a trenérkaTereza Nosková totiž ví o hubnutí naprosto vše :) Proč není pro každého možné mít pekáč buchet na břiše, kolik kalorií jí mimo závodní sezónu a které z ořechových másel Nutspread má nejraději? Čtěte v novém rozhovoru!
Dobrý den, Terko, děkuji, že jste si udělala čas na rozhovor s
námi – před plavkou sezonou se to akorát hodí :D
Pracujete jako trenérka a Vašima rukama projde spousta lidí, v
podstatě celý den se zabýváte jídlem, postavou, váhou, cvičením. Napadá mě, jak
moc trpíte profesní deformací – koukáte na koupališti a pláži po lidech a
přemýšlíte stylem „tady by to chtělo ubrat, tady přidat, tady vyrýsovat“ :D?
Dobrý den, děkuju za zajímavé dotazy. Profesní deformace určitě je, ale nejen z hlediska hubnutí, ale i když vidím například zkřivená záda, skoliózu, celkově špatné držení těla. Co se týče hubnutí, tak na koupalištích mě nejvíce zaráží nadváha u dětí, které za to v podstatě nemohu. Díky nezodpovědnosti svých rodičů se pravděpodobně budou s nadváhou nebo obezitou potýkat celý život. Nekoukám na lidské tělo ani ne tak z hlediska přebytečných kil, ale spíše z hlediska negativního dopadu na zdraví.
Co tak často pozoruji, většina lidí se sebou začne něco dělat až v
momentě, kdy před létem potřebují rychle „pekáč buchet na břiše“ nebo třeba
„zhubnout do svatebních šatů“. Tak tedy Terko – jak rychle na pekáč buchet na
břiše :D?
Odpověděla bych jednou větou. „Nevyžrali jste se za týden, tak po
tělu nechtějte zázraky na počkání.“ Je to celé dlouhý proces, který když bude
dobře uchopen, přinese výsledky :) Neupínala bych se na “pekáč buchet“, protože ten je hodně daný
geneticky a né každý ho prostě může mít. Nehledě na to, že pokud se budeme
bavit o ženském těle, není to úplně přirozené a často to jde ruku v ruce
se zdravotními komplikacemi. Ale jsou samozřejmě výjimky, kdy i na nízkém
procentu tuku ženské tělo funguje tak, jak má. Shrnula bych to slovy: dejte
tomu čas a výsledky se dostaví.
Při pohledu na Vaše fotky asi nejenom mě napadne, že Vy sama máte
postavu naprosto dokonalou. Proto se musím zeptat - měla jste vůbec někdy
problém s váhou nebo jste takový ten zázrak přírody s rychlým spalováním? Kolik
byste řekla, že z Vaší formy je genetika a kolik tvrdá dřina?
Děkuju za kompliment :) Asi je to souhra obojího. Geneticky jsem spíš
ektomorf - lépe se mi hubne, špatně se mi nabírají svaly. Mám dlouhé, štíhlé
končetiny. Nicméně nutno říci, že já sportuji opravdu od té doby, co jsem se
naučila chodit. Byly to i hodiny denně :-) Ale bavíme se pořád o tom, že jako dítě jsem
neměla ponětí o nějakém hubnutí, nebo že bych se honila za postavou. Sport je
pro mě naprosto přirozenou věcí. Pokud se budeme bavit o postavě
z hlediska nabírání svalů, tak to je opravdu tvrdě vydřené. A jak jsem již
říkala, svaly se mi špatně nabírají.
Stačí delší nemoc a svaly odchází na dovolenou :D
Na svém instagramovém profilu máte napsáno trenér – fitness – food
lover – tedy milovnice jídla. To se mi moc líbí. Byla jste „food lover“ vždycky
nebo máte za sebou – stejně jako spousta mladých dívek - různé excesy s
hladověním a dietami?
Řekla bych že jsem milovník jídla jsem asi od malička. Jen
s věkem a se zabřednutím do zdravějšího životního stylu jdu především za
kvalitou. Tím je myšleno, že málokdy půjdu do Mekáče, raději si zajdu na
pořádný burger, s domácí houskou, vypečenou slaninou a domácími hranolky.
Řekla bych, že gastronomie je takové moje hobby. Celkem dost cestujeme, rádi
zkoušíme nové restaurace, cukrárny a v cizí zemi vyhledáváme místní speciality.
V podstatě když někam jedem, tak jako jedno z prvních řešíme – kam půjdeme
na jídlo :D Jinak jsem především hodně na sladké, to je taková moje neřest
v podstatě několikrát do týdne.
A pokud pomineme závodní dietu, tak hladovění nebo diety mimo
závodní přípravu nepraktikuji – poslední závody jsem měla tuším v roce 2021. Jídlo je pro mě palivo a je potřeba s mým
výdejem tělo dostatečně vyživit :-)
A co Vaši klienti – jsou dnes už osvícenější a vědí, že k hezké
postavě se musí projíst, nikoliv prohladovět? Nebo převládá mezi lidmi stále
názor – „chceš zhubnout-nežer“? Jaké hlavní chyby podle Vás nejčastěji lidé
dělají?
Ty, které mám na osobní tréninky, tak ti vědí, že to není o
hladovění. Pak pracuji s klienty online a tam se tyto věty stále opakují a
opravdu je to stále spíš o tom lidi přesvědčovat, že méně, neznamená lépe.
Nejčastější chybou je opravdu extrémně nízký příjem. Stále zaznívají věty typu
– nesmím pečivo, ovoce odpoledne, jíst do 17h. Nebo že se přibírá po
sacharidech, někdo se zase bojí zdravých tuků.. je to různé. Ale většina dietářů
jí pod bazální metabolismus, což je opět hazard se zdravím.
Jestli je jedna věc, které si poslední dobou všímám, dává se dnes
větší důraz na bílkoviny neboli proteiny. Najednou náš trh zaplavují proteinové
sušenky, tyčinky a sladkosti, na tvarohu je nápis „protein“, jakoby tam snad
nebyl odjakživa. Spousta lidí se pak živí samou chemií a průmyslově zpracovaným
jídlem a kvalita jde úplně stranou. Doporučujete svým zákazníkům i takové věci
nebo se je snažíte naučit poskládat si jídelníček hlavně z přirozených
potravin?
Kdo se mnou někdy spolupracoval, tak ví, že nejsem zastáncem
zpracovaných potravin. A když doporučím občas nějakou proteinovou tyčku nebo
něco podobného, tak vždy zdůrazním – pokud máte možnost plnohodnotného,
nezpracovaného jídla, tyčinku nechte v kabelce. Tyčinka je za mě super
jako poslední záchrana v batohu, když vás nečekaně přepadne hlad a vy
nemáte možnost si zajít někam pro jídlo, nebo si v klidu udělat svačinu.
Případně je to fajn pomocník na výletě. Ale pokud máte čas, dejte si na svačinu
raději poctivý kváskový chléb s čerstvým sýrem, zeleninu, ovoce,... a
věřte, že nejen vaše trávení to ocení. Další věc kterou zdůrazňuji, když už po
nějaké takové potravině sáhnete, koukněte i na druhou stranu obalu a přečtěte
si, co daný výrobek obsahuje. Dost často se výrobky tváří zdravě, ale většinou
je to přesný opak.
Velké téma je vedle bílkovin samozřejmě tuk – v osmdesátých letech
absolutně zatracovaný, dnes díky ketodietám naopak vychvalovaný. Jak se díváte
na tohle Vy, máte zkušenosti třeba s ketodietou nebo lowcarb nebo se spíše
řídíte heslem všeho s mírou? Vědí dnes už lidé, že tuk není nepřítel a viník
nadváhy?
Myslím, že je to dost individuální. Teď bych řekla, že větším
strašákem jsou sacharidy. Nejsem zastánce toho, že by se mělo z jídelního
režimu něco vyřazovat, pokud vám to nezpůsobuje zdravotní problémy. Lowcarb
jako takový není asi špatný, ale není pro každého. Je ale nutné říci, že se
stále bavíme např. o příjmu o 100 – 120 g sacharidů doplněných větším množstvím tuků a bílkovině
Vy sama máte za sebou i různé fitness soutěže, což je podle mě
nekonečná dřina a ani ne moc zdravá, včetně právě omezování tuků. Nebo se
pletu? Jak Vás napadlo vrhnout se i do závodů a co všechno taková příprava
obnáší?
Je to opravdu dřina a zdravý sport to určitě není. To prostě
musíte milovat. Nikdy to nebude zdravý sport, ale určitě se dá dělat zdravěji.
Jen musíte vědět jak a rozhodně pro něj musíte mít genetiku. Já jsem
v přípravě na závody jedla dost až do poslední chvíle. Musíte si dát ale
čas na to, abyste tělo rozjedli na co nejvyšší kalorie – pak máte kam ubírat.
Proto jsem se i v přípravě na závody držela stále na dost vysokých
hodnotách – orientačně nejníž jsem byla tak na 1800 kcal, ale i přesto jsem
měla hlad :-) Protože tělo už je pak ke konci vyšťavené,
nemá odkud brát a hlavně jsem před dietou jedla okolo 2500 – 3000 kcal. Takže
je jasné, že hlad máte, když je tělo zvyklé na takový příjem. Nicméně mimo
závodní přípravu jsem nikdy jídlo nepočítala. Tzn. když jsem se chtěla
zúčastnit závodů, tak např. od ledna jsem si počítala jídlo a snažila se jíst co
nejvíc. Dietu jsem začala 8 – 10 týdnů před závody a začala z těchto
kalorii ubírat :-) po závodech zůstala vždy
váha v šuplíku.
Vím o Vás, že milujete ořechová másla – vlastně díky Vašemu
stories jsem Vás objevila a moc mě těší, že Vám chutná právě značka Nutspread!
Jsme tady už 10 let, proto se musím zeptat, jak a kde jste na naše másla
narazila Vy, vzpomenete si ještě?
Musela jsem dlouho přemýšlet a vlastně asi úplně náhodou.
Pravděpodobně to na mě vyskočilo někde na IG. Primárně jsem vždy brala různá
másla z Fitness007. Když jsem zjistila, že másla Nutspread jsou už i nyní na
tomto eshopu, byla to jasná volba. Kvalita se nezapře. A věřte, že já jsem
zkusila většinu značek na trhu :D
Jste spíše typ „máslo na lžičku“ nebo jej používáte i do vaření,
dezertů a omáček? :D Jaké tipy na uplatnění ořechových másel dáváte svým
klientům?
Nejvíce asi do kaší, do tvarohů, ale i do pečení, kaše ale určitě vyhrávají. Za mě je to super
zdroj tuků, minerálů a ještě skvěle chutnají. Pozdvihnou jídlo na vyšší level.
Na lžičku….no..spíš na lžíci.. :D
V našem sortimentu máme každou chvíli nějakou novinku – moc by mě
zajímalo, jak Vám chutná naše aktuální pecka Vanilkové Trio? Které z našich
másel máte jinak nejraději?
Vanilkové trio je moje nejoblíbenější, takže to bych rozhodně dala
na přední příčku. Potom také Někdo to rád slané. Ale mám alergii na arašídy, takže
s těmi to nesmím přehánět. Jinak u mě vedou pistáciová másla a ještě ta,
kde je kokos. Takový mák s kokosem je taky pecka. Vy máte másla všechna
skvělá, mohla bych tu vypsat jedno po druhém :)
Zkuste poradit ve stručnosti laikům, jak vybrat kvalitní ořechové
máslo! Přece jenom dnes je trh zaplavený různými ořechovými „pomazánkami“,
které jsou plné zbytečných přísad, chemikálií a sladidel – a jak jsem zjistila,
některé dokonce ani neobsahují vůbec žádné ořechy :D Není už pak lepší si dát
normální sladkost, domácí koláč nebo zmrzlinu než náhražku plnou sladidel?
Je to jako u všeho – koukněte na zadní stranu obalu. Pokud je to
čisté mandlové máslo, tak by mělo obsahovat mandle. Pokud jsou tam další věci
navíc, které tam nemají co dělat, tak bych máslo vrátila zpět do regálu. Já
celkově nemám moc ráda ochucená másla (s proteinem atp). Mám ráda čistou
chuť ořechů, nemám ráda ani moc ta čokoládová atp.. Vím pouze o jednom jediném
od konkurenční značky :D Nicméně v tomto případě už jde ta kvalita trošku
stranou. A myslím si, že lidi si to kupují s domněnkou, že je to vlastně
fitness a že toho mohou sníst neomezeně – opak je však pravdou :-)
A co Vy – jste vy výživě striktní celý rok nebo spíše jíte na co
máte chuť? Jaké „obyčejné“ jídlo je Vaše oblíbené – dáte si ještě dnes ráda
třeba svíčkovou s knedlíky a šlehačkový dort nebo už na něco takového vlastně
ani nemáte chuť?
Nejsem striktní :) Ale je pravda, že jím jinak než dříve. Mám i
určité intolerance, takže si musím dávat pozor na to, co jím. Ale je mi vlastně
nejlépe po zdravém jídle :-) Miluju snídaně, jak sladké
tak slané. Když venku, tak jsou to vždy vejce benedikt, nebo avo toast
s pošírovaným vejcem.
Nejsem moc na českou
klasiku - miluju spíše pizzu, burgery, mexiko a hodně Asii a Poke. Neříkám, že
si knedlíky u babiček nedám, ale do českých restaurací v podstatě
nechodím.
A jak už jsem říkala,
jsem milovník sladkého, ale opět - ne těch českých dobrot. Nesnáším šlehačku,
větrníky, trubičky...pak typicky české bábovky, beránky a tyhle suché dezerty.
Ale vemte mě do Cheesecake Factory (americký řetězec, kdy jeden kus má
1500-2000kcal) a budu v ráji :D brownies a cokoliv se slaným karamelem. A
nesmí chybět kvalitní zmrzlina – typu Angelato, atp.
Je ještě něco, co byste chtěla vzkázat našim čtenářům a zákazníkům
nebo Vašim fanouškům a klientům???
Asi ať na jídlo nekoukají jen jako lidskou potřebu, ale koukají i
na kvalitu. Protože co je víc, než naše zdraví? Nehledě na to, že pokud budete
jíst dostatečně a alespoň z 80% kvalitně, budete plni energie a odrazí se
to ve všech směrech vašeho života.
Děkuji za rozhovor a přeji hodně sil a úspěchů :-)!!! Terezu Noskovou můžete sledovat na Instagramu ZDE.
Líbil se Vám rozhovor? Rádi si popovídáme i s Vámi! Napište nám na nutspread@centrum.cz a určitě se domluvíme :)