Fitness mrkvový dort - bez lepku a mléka

_DSC0023.JPG

Kdo by neznal mrkvový dort? Vždyť je to jeden z nejslavnějších dezertů na světě! Šťavnatou chuť mrkve a krémovou polevu si ale můžete dopřát i ve skvělé verzi bez lepku a mléka - úplně si vystačíte s ořechovým máslem Nutspread :) Nevěříte? Pojďme na to :)

Suroviny:

500 g mrkve

250 g cukety

200 g uvařených fazolí

200 ml kokosového mléka

3 vejce

100 g másla Nutspread z vlašských ořechů

100 g kokosového másla Nutspread crunchy + trošku na ozdobu

2 lžíce koření do perníku

1 lžíce skořice

1 lžíce skořicového cukru

2 lžíce vanilkového cukru

20 g vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů - nemusí být)


Předehřejeme si troubu na 220 stupňů. Na spodní vrstvu si v robotu smícháme mrkev, polovinu cukety, polovinu fazolí, koření do perníku, skořicový cukr,  máslo z vlašských ořechů a 1 vejce - v případě potřeby naředíme vodou. Do těsta zapracujeme vinný kámen a ihned vložíme do trouby. Pečeme asi 40 minut, dokud se povrch nezpevní.

Mezitím si připravíme náplň: V mixéru rozmixujeme zbylou cuketu a fazole, kokosové mléka, vanilkový cukr a 2 vejce. Náplň vlijeme na zpevněný korpus a přidáme do ní crunchy kokosové máslo. Jemně promícháme, aby máslo bylo v celé náplni, povrch posypeme skořicí a vložíme ještě na 30 minut do trouby. 

Po upečení necháme dort vychladit, druhý den opatrně nakrájíme a potřeme kokosovým máslem. Je skvělý teplý i studený - výborný kontrast chutí, kterému se velmi těžko odolává :)! Křupinky kokosu v náplni jsou báječně doplňují lahodné mrkvové těsto s úžasnou vůní pečené skořice a vlašských ořechů. Díky použitým surovinám není třeba koláč téměř sladit - má tak velmi nízký glykemický index a můžete si jej bez obav dopřát v kteroukoli denní dobu. Vyzkoušíte?


Líbil se Vám recept? Ještě více zdravých receptů najdete v mé knize Závislá na čokoládě!

Zajímá vás, co je u nás nového?

Sledujte nás