Kdo by neznal mrkvový dort? Vždyť je to jeden z nejslavnějších dezertů na světě! Šťavnatou chuť mrkve a krémovou polevu si ale můžete dopřát i ve skvělé verzi bez lepku a mléka - úplně si vystačíte s ořechovým máslem Nutspread :) Nevěříte? Pojďme na to :)
Suroviny:
500 g mrkve
250 g cukety
200 g uvařených fazolí
200 ml kokosového mléka
3 vejce
100 g másla Nutspread z vlašských ořechů
100 g kokosového másla Nutspread crunchy + trošku na ozdobu
2 lžíce koření do perníku
1 lžíce skořice
1 lžíce skořicového cukru
2 lžíce vanilkového cukru
20 g vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů - nemusí být)
Předehřejeme si troubu na 220 stupňů. Na spodní vrstvu si v robotu smícháme mrkev, polovinu cukety, polovinu fazolí, koření do perníku, skořicový cukr, máslo z vlašských ořechů a 1 vejce - v případě potřeby naředíme vodou. Do těsta zapracujeme vinný kámen a ihned vložíme do trouby. Pečeme asi 40 minut, dokud se povrch nezpevní.
Mezitím si připravíme náplň: V mixéru rozmixujeme zbylou cuketu a fazole, kokosové mléka, vanilkový cukr a 2 vejce. Náplň vlijeme na zpevněný korpus a přidáme do ní crunchy kokosové máslo. Jemně promícháme, aby máslo bylo v celé náplni, povrch posypeme skořicí a vložíme ještě na 30 minut do trouby.
Po upečení necháme dort vychladit, druhý den opatrně nakrájíme a potřeme kokosovým máslem. Je skvělý teplý i studený - výborný kontrast chutí, kterému se velmi těžko odolává :)! Křupinky kokosu v náplni jsou báječně doplňují lahodné mrkvové těsto s úžasnou vůní pečené skořice a vlašských ořechů. Díky použitým surovinám není třeba koláč téměř sladit - má tak velmi nízký glykemický index a můžete si jej bez obav dopřát v kteroukoli denní dobu. Vyzkoušíte?
Líbil se Vám recept? Ještě více zdravých receptů najdete v mé knize Závislá na čokoládě!