"Vaše másla jsou moje spása - mám totiž těhotenskou cukrovku!" Protože podobných zpráv nám chodí spousty, rozhodli jsme se na problém zvaný těhotenská cukrovka podívat opravdu zblízka. Jaké jsou příčiny této diagnózy, co může neléčená cukrovka způsobit a kolik Nutspread másel může nastávající maminka spořádat? O tom všem jsme si povídali s mladou maminkou Aničkou - a troufáme si tvrdit, že je to opravdu zajímavé a milé čtení!
„Nežer ty sladkosti, budeš mít cukrovku!“ – něco
podobného jsme si od rodičů kdysi vyslechli asi všichni :) Dnes sice víme, že věci jsou o dost složitější, ale
přesto: Jak se stane, že mladá, zdravá a štíhlá dáma jako Vy, najednou „dostane“
těhotenskou cukrovku“? Přičítáte to nadbytku zákusků, zmrzlin a čokoládek snězených během života :)?
Nejvíc to dávám za vinu genetice. A ačkoli je těžké si to připustit, tak i dalšímu důležitému faktoru, nadváze. Nyní jsem dosáhla své optimální váhy, paradoxně díky těhotenské cukrovce, ovšem před otěhotněním jsem vážila o 20 kilo více - to je už velký rozdíl!
Jako všechna onemocnění, i cukrovka je částečně
dědičná. Měla tuto nemoc i Vaše maminka, případně někdo jiný? Dá se jí
v tomto případě předejít?
Tohle je taky zajímavé. U mě to byla asi nějaká "výhra" v genetické
loterii, jelikož nikdo v blízkém okolí netrpí cukrovkou ani prvního, ani
druhého typu (často označována jako „stařecká“).
Klasická cukrovka může být léta naprosto nepozorovaná – jak je to ale s tou těhotenskou? Měla jste nějaké příznaky a potíže nebo se na ni přišlo při rutinní kontrole?
Nikdy jsem žádné příznaky neměla, na preventivních kontrolách byly
hodnoty cukru vždy v normě. Poruchu odhalil až zátěžový OGTT test kolem
26tt. Vlastně nikdy jsem lačnou glykemii na odběrech neměla vyšší (ani s těhotenskou
cukrovkou), problém mám dvě hodiny po vypití roztoku.
„Mám cukrovku = konec s veškerým dobrým jídlům,
odteď už jen přísná dieta a žádná radost!“ Předpokládám, že takové jsou první
myšlenky každého, kdo se o diagnóze dozví. Jak to bylo u Vás, jak jste to
psychicky snášela? Byl s nějakým jídlem od té doby naprostý konec?
Tohle možná někoho překvapí, jelikož navenek to může vypadat, jak dietu zvládám
bravurně již od samotného zjištění cukrovky, ale opak je pravdou. Pamatuji si,
jak jsem seděla po úvodní konzultaci v DIA poradně a brečela jsem, že už
nemůžu cukr a vlastně to vypadalo, že nemůžu jíst téměř nic. Bylo to o to
horší, že jsem do té doby neřešila žádné diety, natož zabývání se
makroživinami.
A byl konec jídlům s rýží, ta mi neprocházela měřením, a celkově
hodně sacharidovým jídlům, které se mi špatně počítaly a vlastně mě ani
nezasytily, například zapečené těstoviny.
Mohla byste tedy stručně popsat, jak vlastně jídelníček s těhotenskou cukrovkou vypadá? Co smíte neomezeně, co vůbec, co opatrně? Musíte si vážit a hlídat každý gram sacharidů?
Ano, hlídání sacharidů je při dietě to nejdůležitější. Denní limit je 200
g sacharidů, nicméně málokterá maminka ho dosáhne. Mnohem častější je nižší
příjem, takový, aby zůstaly pořád pěkné hodnoty na glukometru, což je ale velmi
individuální. A samozřejmě vůbec se nesmí konzumovat jednoduché cukry skryté
pod nejrůznějšími názvy.
Můj příjem se pohybuje v rozmezí 100-150 gramů sacharidů za den.
Omezený příjem sacharidů nahrazují tuky, samozřejmě ty kvalitní. Ty se mohou
téměř neomezeně. Opatrně musí člověk jídla kombinovat, třeba k chlebu už
si nedávám tolik rajčat, která jsou více sacharidová než třeba salátová okurka.
Vyhovuje mi jídelníček takový, že ráno snídám domácí kváskový chléb
s máslem, šunkou, sýrem a zeleninou. Na zpestření volím někdy vajíčka ve
všemožných úpravách. Pak následuje dopolední svačina, nejvhodnější je nějaký
neochucený mléčný výrobek, k tomu ovoce (omezené množství na 150g na den)
a buď oříšky nebo oříškové máslo. Oběd bývá klasický, jak jsme všichni zvyklí,
jen s drobnými úpravami. Odpolední svačina bývá občas oříšek, ale může být
nasladko (třeba jogurt a oříškové máslo) nebo naslano (hummus a zelenina). U
večeře opět nemusím nijak experimentovat. A pak následuje druhá večeře, ale
není nutná, opět záleží na každé mamince a na její lačné hodnotě.
Důležité je taky zachovat časový rozestup mezi jídly přibližně 3 h, a každý den jíst v podobných časech. Já už podle hladu poznám, kolik je hodin :-)
Co by se stalo, kdybyste předepsaný režim nějak výrazně a
trvale porušovala? Jaký vliv by to mělo na těhotenství, porod, případně
miminko?
U neléčené či nedostatečně kompenzované cukrovky se nejčastěji uvádí
vysoká porodní hmotnost miminka, tzv. makrosomie.
Je to z toho důvodu, že dítě musí produkovat vlastní inzulin na snížení
hladiny cukru v krvi. Kvůli velké hmotnosti může dojít při porodu
k poranění ramínek (dystokie) a u maminky k většímu porodnímu
poranění. Taktéž může u novorozence dojít k hypoglykémii. A nejhorší scénář,
který může nastat, je úmrtí plodu, nicméně troufám si říct, že díky celoplošnému
absolvování OGTT testu a následnému podchycení těhotenské cukrovky a nasazení
diety je toto riziko minimální.
Je dobré si taky uvědomit, že tato diagnóza (nebavíme se o dobře
kompenzované cukrovce) nese určité komplikace pro děti i do budoucna. Nejčastěji
jsou zmiňované mozkové dysfunkce, hyperaktivita či obezita a cukrovka 2. typu
v dospělosti.
Předpokládám, že během GDM (gestační diabetes melitus) si musíte měřit cukr v krvi. Je nějaké jídlo, které Vás v tomto směru překvapilo – třeba tím, jak po něm rychle cukr stoupne nebo naopak? Máte sama nějakou „vychytávku“, která hladinu cukru třeba po nevhodné kombinaci sníží a „umravní“? Asi je pro Vás důležitý i glykemický index jídla?
U mě takovým nemilým překvapením byly papriky všech barev. A s léty
se mi ověřilo, že nejen u mě, ale i u ostatních maminek. Tak jsem se
s nimi musela rozloučit. A podobně to bylo s rýží.
Mým trikem bylo domácí kysané zelí a šťáva z něho. Když jsem si ho
dala k nějakému jídlu, byla hodnota vždy o trochu nižší. Samozřejmě svou
roli hraje i pohyb a dostatečný pitný režim. A pravidelnost.
Ano, glykemický index hraje svou roli. Například brambory. Nejvhodnější jsou vařené ve slupce, nejhůře jsou na tom ty pečené v troubě. Ačkoli bude brambor stejné množství a tedy i stejný počet sacharidů, hodnoty při měření budou absolutně rozdílné.
„Másla od Vás
= spása pro nás!“ v podobném duchu nám píší maminky, které
s těhotenskou cukrovkou bojují jako Vy – hodně vychvalují nulový obsah
cukru v našich máslech a jejich vynikající chuť. Jak jste nás objevila Vy?
Ten slogan se mi líbí a řekla bych, že je opravdu trefný. Na Nutspread másla jsem poprvé narazila na e-shopu Grizly.cz - nejdříve jsem zkusila Vanilkový rohlíček a máslo Nutspread Mandle a perník, a pak se z toho už stala závislost a začala jsem postupně doplňovat sbírku. Mým favoritem je momentálně Mák & kokos, který bych si sama od sebe nevybrala, ale doporučila mi ho jedna maminka na instagramu. Mám také ráda Někdo to rád slané a Káva & kešu. Všechna tato másla jsou právě při těhotenské cukrovce velmi vhodná - neobsahují cukr ani umělá sladidla a splňují pravidlo "5/100" (potravina nesmí mít více než 5 g přirozených cukrů na 100 g - poznámka).
Jsou ořechová
másla při GDM nějak omezená, musíte hlídat jejich množství, které sníte třeba
v rámci jednoho jídla nebo dne? Podělíte se o nějaký hezký recept?
Jak jsem psala výše, je nutné
hlídat složení a pravidlo 5/100. Množství omezené není, ale všeobecně platí, že
nic se nemá přehánět.
A jelikož mám ráda jednoduché a rychlé recepty, a vlastně se synem to ani často jinak nejde, nejčastěji si vychutnáváme másla v jogurtu, buď s ovocem, nebo i bez. Skvěle totiž uspokojí chutě na sladké.
Těhotenství, porod
– a co dál? Je po porodu s cukrovkou konec – a tím pádem i konec se
zdravým režimem :D? Sama máte už dvouletého synka. Jak se stravujete nyní a jak
to plánujete dál?
Tohle je zapeklité. Uvádí se, že
těhotenská cukrovka končí porodem, tedy odloučením placenty. Dieta by se měla
dodržovat alespoň během šestinedělí, nicméně z vlastní zkušenosti vím, že
zrovna toto období pro mě bylo „cukrovým rodeem“. Celé tři měsíce jsem žila
s vidinou toho, že si po porodu něco dobrého dám. K dietě jsem se
vrátila až po dvou měsících od porodu, kdy jsem na sobě začala pozorovat
negativní vliv cukru. Nyní se stravuji racionálně s ohledem na své zdraví,
již ne tak striktně jako v těhotenství, ale stále se snažím jíst co
nejvíce podle diety.
Těhotenská cukrovka je varovným signálem
výskytu cukrovky 2. typu v budoucnu, navíc mi byl po porodu na kontrolním
OGTT diagnostikován prediabetes, proto je pro mě strava nástrojem, jak si co
nejdéle udržet zdraví v dobré kondici. Navíc se snažím formovat dobré
návyky právě u syna.
Na závěr – chtěla byste maminkám s těhotenskou cukrovkou něco vzkázat, nějak je psychicky podpořit nebo třeba pozvat k čerpání inspirace na Váš Instagram?
Určitě bych jim ráda vzdala hold,
jelikož sama vím, jak je občas zapeklité a náročné dietu dodržovat. Maminkám se
snažím pomáhat právě skrz Instagram, kam vkládám nejrůznější recepty, inspirace
a poznatky.
Naštěstí si každá maminka nosí
svoji největší motivaci, proč být v dietě stoprocentní, pod srdcem.
Děkuji za rozhovor a přeji hodně sil a
zdraví :)