Máte občas pocit, že celý Váš život je jeden velký problém? Pak pro Vás máme rozhovor, který Vám otevře oči - a to doslova. Paní Božena Gogoláková je od narození nevidomá. Přesto má šestiletou dceru, přesto se zajímá o zdravé stravování a správnou výživu a přesto – anebo právě proto – se dostala i ke knize Táňa Lišková: Závislá na čokoládě. Paní Gogolákovou jsme požádali o rozhovor – a věřte, že po jeho přečtení asi řadu věcí ve svém životě přehodnotíte...
Dobrý
den, paní Gogoláková, děkuji, že jste si udělala čas na rozhovor s námi. Hned
na úvod se Vás musím zeptat: Jak si představujete svět okolo nás?
To
je těžká otázka. Nevidomý svět vnímá prostřednictvím sluchu. Nevnímáme tak svět
tak, jako člověk, který vidí. Všechno, co oči nevidí, k nám přichází
hmatem a sluchem. O to je to vnímání pak odlišnější. Mohlo by se zdát, že svět
bez barev je nudný, ale zkuste se chvilku zastavit, zavřít oči a jenom
poslouchat. Najednou zjistíte, že je kolem vás spousta zvuků, které běžně
nevnímáte. Najednou si uvědomíte, kolik ptáků zpívá kolem vás, že někde přijelo
auto, že si v dálce povídají lidi apod. Nejde to popsat jednou větou. Jde
jenom říct, že je to jiný svět.
Paní Božena Gogoláková - poskytnutá vlastní fotografie
Hlavním
tématem našeho rozhovoru je jídlo a výživa. Jsem naprostý laik, řekněte mi
prosím, jak si představujete jídlo - například jablko, těstoviny nebo oříšky,
jejich tvary, barvy a vůně? Předpokládám, že třeba vůně vnímáte intenzivněji
než my ostatní?
Jídlo
vnímáme hodně hmatem, musíme se naučit, co jak vypadá. Jak vypadá jablko, jaký
tvar má ořech, nebo jak vypadají těstoviny. Prostě to, co projde naším hmatem, se naučíme lépe poznávat, ochutnávat a přiřadit si k dané potravině vůni i
chuť. Pak už se člověk nesplete. Nemůžeme vnímat barvy, ale to nevidomý člověk
neřeší. Spíš potřebujeme vědět, jaké je to do ruky, jaké je to na ohmat a případně jak a co chutná. Jablko poznáme
jednak podle velikosti, že má na sobě hladkou slupku, a pak i podle nezaměnitelné
vůně. Ořechy mají pevnou skořápku a zajímavé vzorování na povrchu.
Těstoviny
také lze rozeznat dle tvarů, s kterými jsme se setkali. Jiná jsou
vřetýnka, jiné spirálky, jiná kolínka a pod. Každá těstovina má svůj
nezaměnitelný tvar. Člověk si pak z toho, co hmatem poznává, vytváří svojí
hmatovou poznávací mapu, když to řeknu zjednodušeně. Když nevidomý člověk vaří,
dostává se do popředí hlavně chuť a čich.
Dnes
se stále více lidí zajímá o kvalitu a složení potravin a není jim lhostejné, co
jedí. Stejně tak je tomu u Vás. Co Vám k zájmu o řekněme, zdravou stravu,
přivedlo?
Bylo
toho více, začalo to atopickým exémem u dcery - u ní bylo potřeba změnit
stravu. Výsledky přišly, a tak jsem začala přemýšlet nad tím, že by nebylo
špatné, kdybychom to zkusili i my. Najednou jsem se začala cítit lépe, ale
nevěděla jsem, co a s čím je vhodné kombinovat.
Pořád
se učím, protože takovou spoustu informací do sebe jen tak nedostanete. První
částí bylo stravování, jenže pak, když člověk 30 nebo 40 let jí nezdravě, bylo
potřeba tělo taky vyčistit, detoxikovat a harmonizovat z překyselení do
zásaditosti. Mám zřejmě štěstí na lidi, kteří mi všechno vysvětlili. Takže
vhodná kombinace stravy a vhodně zvolených
výživových doplňků vám posune život o 100 % nahoru.
Je
pro Vás náročné hledat informace o zdravé výživě, tápat v řadě často
protichůdných doporučení anebo je to už Váš koníček? Zkoušela jste někdy
v životě nějaké diety, které neměly výsledky, byla jste někdy třeba
vegankou a podobně?
Ne,
já jsem prostý, celkem obyčejný člověk. Nikdy jsem nezkoušela žádné nesmyslné
diety. Já jsem potřebovala systém, který bude mít logiku a hlavně, který
k něčemu povede. Vegankou jsem také nikdy nebyla. Maso mám ráda, nedovedla
bych si představit, že bych se v něčem omezovala.
Informací je samozřejmě spousta, ale asi jsem měla tak trochu štěstí, že jsem natrefila na to, co mě oslovilo.
Jak
jste narazila na knihu Závislá na čokoládě?
Na
začátku vždycky stojí myšlenka a tu myšlenku je potřeba rozvinout. Hledala jsem
něco, co mi nabídne informace a co mě posune někam dál. Původně jsem na
internetu hledala informace o potravinách s nízkým glykemickým indexem. Osud
chtěl, že mi mezi výsledky zařadilo i vaši stránku s popisem knížky
Závislá na čokoládě. Mělo to tak zajímavý název, že jsem se pustila do
pročítání, o čem to celé vlastně je. Neváhala jsem a napsala jsem Vám, protože
jsem si nedovedla představit, že mám knihu s tabulkami a obrázky
digitalizovat tak, abych z toho něco měla. Rozpoznávací program by knížku
celou rozhodil a neměla bych z ní vůbec nic. Tak se stalo, že jsem knížku
zakoupila přímo od Vás a mohla si ji v klidu na jeden zátah přečíst.
Co
jste se v knize dozvěděla nového? Jaký pro Vás měla přínos, v čem je
odlišná od toho, co jste si dosud přečetla?
Knížka
mi otevřela oči, protože mi nikdo nikdy nedal do souvislosti PCOS (syndrom polycystických ovarií - polycystic ovary syndrome, hormonální nemoc, poznámka autorky), postupně se
zvyšující váhu a souvislosti s insulinovou rezistencí. Když jsem tohle
pochopila, najednou jsem se v tom našla a přijala za své. Kdyby mi deset
let zpátky někdo věci vysvětlil, dnes bych neřešila nadváhu a věci s tím
související.
Byl to pro mě obrovský aha moment, kdy se zastavil čas a řekla jsem si, ano, to je ono.
Táňa Lišková, autorka knihy Závislá na čokoládě - předtím a potom :)
PCOS je hormonální nemoc, která kromě toho, že způsobuje inzulinovou rezistenci, hormonální nerovnováhu, akné nebo přibírání na váze, také mj. brání ženám otěhotnět. Vy máte malou
holčičku, bylo Vaše otěhotnění přirozené nebo jste si musela dopomoci
hormonální cestou? Varovali Vás lékaři, že možná děti mít nikdy nebudete?
Na PCOS se přišlo právě, když jsem chtěla otěhotnět. Namísto nějakých rad však přišla "sériová výroba" - poslali mě do reprodukční poradny a tam chtěli, abych zahájila léčbu hormonálně. Přišlo mi to tak nelidské a neosobní, že jsem po první návštěvě odsud odešla dost zklamaná. Trochu se mi to v hlavě rozleželo a dostavila jsem se ještě na jeden termín, kdy se mi snažili ovulaci vyvolat hormonálně. Ale to, co jsem tam pak zažila mě utvrdilo v tom, že tudy cesta nevede. Já nemám tiskárnu na peníze a ještě za takových nelidských podmínek, kdy vás berou jako číslo v pořadovníku, jako další z řadu, co nemůže otěhotnět. Nechala jsem tomu tedy volný průběh.
Asi za tři roky po téhle návštěvě, kdy mi menstruace chodila jednou
za půl roku, se mi povedlo otěhotnět přirozeně a bez menstruace. MS znovu půl
roku meškala. To už mi bylo divné, takže jsem se objednala na preventivní prohlídku, kde mi píchli vyvolávací injekci. Jenže ani po deseti dnech menstruace
nepřišla. Tak jsem šla k lékařce znovu a ta mi potvrdila, že jsem těhotná! Takže není pravda, že se u PCO nedá otěhotnět - jak vidíte, nemusíte mít ani
menstruaci. Ovulaci mít můžete. Byl to zázrak, ale zázraky se někdy dějí.
Musela
jste před nebo během těhotenství mít speciální výživu, brát nějaké doplňky
atd.?
Ne, vůbec ne, leč se mě snažili do toho
dotlačit. V poradně jsem poslouchala o tom, jak bych si měla koupit takové
vitamíny a takové vitamíny, jenže bylo léto a byla spousta ovoce a zeleniny,
takže jsem si vitamíny dávkovala z toho, co bylo k dispozici. Nechtěla jsem
žádnou syntetiku. Jediné, co jsem užívala byla Kyselina listová a Hořčík v tabletách.
Jinak nic. Jedla jsem všechno, nějak jsem se v jídle neomezovala.
Jak
se Vám tedy líbí recepty v knize? Co obecně ráda vaříte a jíte, je pro Vás
jednoduché si uvařit nebo jste raději, když někdo vaří pro Vás?
Jsem
teprve na začátku snažení se o to, abych se sebou něco udělala. Recepty jsou
zajímavé a určitě je v budoucnu vyzkouším. Všechno je pro mě nové, takže
se teď učím vařit a připravovat jídlo jiným, novým způsobem. Vaření mě baví,
takže s přípravou jídla problém nebude. Všechno je pro mě nové. Najednou
objevuju opravdovou chuť jídla, chuť takovou, jaká k potravinám patří,
která je oproštěna od cukru, dochucovadel a soli. Najednou objevuju chuť
bylinek, chuť ovoce a zeleniny a to, co mi v minulosti přišlo dobré, mi
teď přijde přeslazené.
Co
Vy a ořechové máslo? Je to věc, kterou běžně zařazujete do jídelníčku jako
zdroj zdravých tuků nebo je to pro Vás novinka?
Ořechové máslo jsem nikdy neznala, jenom jsem o něm slyšela. Vyzkoušely jsme jej s dcerou ke snídani a bez mučení přiznávám, že tak plnou a dobrou chuť jsem už dlouho nezažila. Jsem z něj úplně nadšená a budu se těšit, až jej zařadím do pravidelné stravy. Teď je to období objevování různých vůní a chutí potravin, které jsem buď neznala, anebo znala, ale nevyhledávala je.
(Poznámka: Paní Gogoláková dostala máslo ke knize - 2 ks másel Nutspread zdarma do začátku jsou součástí každé zakoupené knihy.)
Máte dnes už šestiletou dcerku. Vedete ji také ke zdravému stravování?
Ano, u ní to právě začalo - otevřelo mi to oči a teď už v tom jedeme všichni. Ne
nadarmo se říká, že děti jsou našim zrcadlem. Jen člověk musí rozpoznat, co nám
dítě chce tím zrcadlením říct.
Máte
teď už pocit, že víte o výživě vše potřebné nebo ještě v něčem tápete? Co
se Vám třeba už daří dodržovat a co chcete do budoucna ještě vylepšit?
Takhle se na to nedívám, pořád je co se učit a co objevovat. Vím zatím tolik, kolik potřebuju. Snažím se výživu dodržovat tak, jak mi to můj čas a možnosti dovolí, snažím se postupně zařazovat zdravější varianty potravin, zkoušet nové recepty. Bez mučení se přiznám, že si občas dám i něco z toho „nezdravého“. Nejsme stroje a občas mi na něco chuť přijde. Zdravá strava není přece o odříkání si něčeho, ale o tom, aby člověk měl dostatek živin. Když se ale stane, že sním něco nezdravého, nedělám si z toho hlavu. Jídlo má být potěšením a ne stresem, že tady z kousku čokolády přiberu půl kila.
Je
ještě něco, co byste chtěla doplnit nebo vzkázat našim čtenářům a zákazníkům?
Všechno
je to v hlavě. Každá změna, kterou člověk do života přijme by měla
vycházet zevnitř člověka. Pokud to člověk nemá v hlavě srovnáno, daná, i
když dobře míněná změna prostě neproběhne. Když si člověk řekne, chci to tak
nebo tak, má dostatek informací a pevnou vůli, povede se všechno, co si stanoví
jako cíl.
Děkuji
za rozhovor a přeji hodně sil a úspěchů :-)!!!
I já děkuju, že jsem se s vašimi čtenáři mohla podělit o to málo, co nás životem provází.
Líbil se Vám rozhovor? Máte také pocit, že PCOS se Vás týká? Bojujete s přibíráním, akné a nepravidelným cyklem? Pak Vám rozhodně doporučujeme přečíst si knihu Závislá na čokoládě - najdete zde vše od vysvětlení inzulinové rezistence až po zdravé a chutné recepty. Součástí knihy jsou 2 ks ořechových másel Nutspread jako dárek :)
Knihu objednávejte přímo na našem eshopu ZDE: