Slaný štrůdl bez lepku a mléka? Plný chuti neodolatelných krémových kešu, pikantních pistácií, křupavých mandlí a šťavnaté cukety? To není sen – je to naprosto jednoduché, chutné a zdravé jídlo, které máte připravené raz dva. Pusťte se do toho!
Suroviny:
12 plátků rýžového papíru
100 g másla Nutspread Kešu a pistácie
100 g cukety
100 g šunky
2 vejce uvařená natvrdo
2 syrová vejce
Na dokončení: Oříšky, krystalová sůl, bazalka, rajčatová omáčka
Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Zapékací misku vyložíme papírem na pečení, šest plátků rýžového papíru namočíme a vyložíme s ním dno a boky misky.
Cuketu, šunku a vajíčka natvrdo si nastrouháme najemno, smícháme s pistáciovým
křupavým máslem a dvěma syrovými vejci. Směs naneseme na rýžové papíry, zbylých
šest plátků rýžového papíru rovněž namočíme a použijeme na vrchní vrstvu. Vše potřeme
rajčatovou omáčkou, poprášíme krystalovou solí, hrstí oříšků a sušené bazalky. Vložíme
do vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut do zlatova. Můžeme jíst teplé i studené!
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez cukru: ANO
Bez mléka: ANO
Glykemický index:
GI tohoto jídla závisí na množství použitých surovin – čím více
použijeme bílkovinné složky (vajíček, šunky, ořechového másla) a méně sacharidů
(tj. rýžového papíru), tím nižší bude výsledné GI. Průměrný plátek rýžového papíru
obsahuje cca 5 g sacharidů, jejich množství v jídle si tak můžeme velmi
snadno regulovat. Přesto Vám nedoporučuji jej úplně vynechávat – jen tak
zapečená zelenina s vajíčkem a ořechy je sice také dobrá, ale není to ono :)
Teprve křehké a voňavé rýžové těsto dodá pokrmu ty správné grády a přitom vaši
postavu ani glykemii rozhodně neohrozí :-)