CO S OŘECHOVÝM MÁSLEM V KUCHYNI?

20140903_134405.jpg

Že se máslo hodí jenom na lžičku? Kdepak - vymyslíte s ním celé menu! Pojďte se přesvědčit.. 

PŘEDKRMY A SALÁTY

Uzený losos s krémem z vlašských ořechů

V míse smícháme mascarpone s neslazeným vlašskoořechovým máslem Nutspred. Směsí naplníme plátky uzeného lososa a necháme vychladit. 

Ovocný salát s kokosovým krémem Nutspread

Ovoce - banány, jahody, melouny nebo cokoliv dle chuti a sezóny nakrájíme do misky. Kokosový krém necháme pár vteřin povolit v mikrovlnce a přelijeme přes ovocnou směs. Lze použít i jiný druh krému.

Zeleninový salát s ořechovým krémem Nutspread

Zeleninu - cuketu, lilky, brokolici nebo jinou, kterou máme rádi - povaříme v páře tak, aby byla al dente. Smícháme s neslazeným krémem Nutspread (výborný je arašídový nebo para) a podáváme.

Cizrnový / fazolový salát se zeleninou s arašídovým máslem Nutspread

Fazole nebo cizrnu namočíme na 12 hodin, případně použijeme luštěniny z konzervy. Druhý den do měkka povaříme spolu se zeleninou. Přidáme neslazené arašídové máslo Nutspread a lehce rozmačkáme. Lze jíst teplé i studené.

POLÉVKY

Dýňová polévka s kešu máslem Nutspread

Dýni hokkaido nakrájíme na kostky a 10 minut povaříme ve vývaru. Měkkou dýni rozmixujeme spolu s kešu máslem Nutspread, které dodá polévce jemnou smetanovou chuť. Na talíři ozdobíme čerstvými kešu ořechy. Celý recept najdete zde.

HLAVNÍ JÍDLA

Těstoviny /rýže/ pohanka se zeleninou a arašídovým máslem Nutspread

Těstoviny, rýži či pohanku uvaříme podle návodu spolu s oblíbenou zeleninou - výborná je například cuketa nebo lilek. Do ještě teplého pokrmu přimícháme neslazené arašídové či jiné máslo Nutspread, promícháme a necháme rozpustit. Výborný lehký oběd!

Ovesná / jáhlová/ pohanková kaše s oříškovým krémem Nutspread

Ovesné nebo jiné vločky povaříme a za tepla smícháme s ořechovým krémem Nutspread podle vlastní chuti. Můžeme přidat i ovoce, marmeládu nebo čokoládu :-) Krém kaši výborně ochutí a zároveň osladí. Ideální zimní snídaně, kdy se po ránu člověk potřebuje pořádně zahřát. Foto: Monika Gavlovská.

Jemná červená čočka

Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibulku, česnek a mrkev, přidáme červenou čočku a povaříme 10 minut. Vmícháme neslazené slunečnicové nebo arašídové máslo Nutspread a ihned podáváme. Můžeme také rozmixovat a použít jako pomazánku, případně přidat více vody a jíst jako polévku.

Dýně hokkaido s mandlovým a kokosovým máslem Nutspread

Dýni nakrájíme na měsíčky a upečeme v troubě nebo povaříme ve vodě /v páře. Na talíři polijeme kokosovým a mandlovým krémem.

NEPEČENÉ DEZERTY

Bonboniéra z kokosového másla Nutspread

Připravíme si formičky na čokoládu. Kokosové máslo roztavíme, případně smícháme s menším množstvím dalších přísad - skořice, sekané oříšky, jiné máslo... Hmotu nalijeme do formiček a necháme ztuhnout. Celý recept najdete zde.

Zmrzlina bez mléka a lepku

50 g libovolného ořechového krému Nutspread smícháme s plechovkou 400 g kokosového mléka. Podle vlastní chuti lze dosladit, přidat kakao, skořici, kávu nebo opražené oříšky. Dáme zmrazit cca na 1 hodinu. 

Banánovo - mandlová zmrzlina podle blogerky Míši

Geniálně jednoduchá zmrzlina Nutspread pouze ze dvou surovin. Bez lepku, bez mléka, bez cukru - zato plná chuti skutečných potravin! Celý recept najdete zde.

  Autor fotky: Michaela Šupáková


Jednoduchý ořechový dezert

50 g libovolného ořechového krému Nutspread smícháme s 250 g jogurtu, tvarohu, zakysané smetany nebo šlehačky. Podle vlastní chuti lze dosladit, přidat kakao, skořici, kávu nebo opražené oříšky. Dáme vychladit cca na 1 hodinu. 

PEČENÉ DEZERTY

Závin s oříškovým máslem Nutspread / s oříškovým máslem a tvarohem / mákem

Listové nebo klasické kynuté těsto si rozválíme a naplníme ořechovým máslem Nutspread podle vlastní chuti. Lze použít slazenou i neslazenou variantu!

Pro jemnější chuť lze namíchat s tvarohem, jogurtem nebo pudinkem v dávkování 150 g ořechového másla na 1 kg základu. Zajímavá kombinace vznikne smícháním kokosového másla a mletého máku, případně lze přidat švestky, jablka,..

Smícháním oříškového másla Nutspread s kakaem vznikne velmi intenzivní nugátová nápľň.

Kompletní recept najdete zde a zde

Pečená skořicová jablíčka podle blogerky Míši

Milujete kombinaci jablek a skořice? Pak vězte, že lískooříškové máslo dotáhne celý tento recept k dokonalosti. Popis přípravy najdete zde.

Fazolovo-banánové brownies s arašídovým máslem podle blogerky Míši

Oblíbená kombinace chutí, nízký glykemický index a dostatek bílkovin - zkrátka skvělý začátek nového dne. Recept najdete zde.

Autor fotky: Michaela Šupáková

Chléb/bábovka z arašídového másla - recept bez mouky!

Ideální základ pro bezlepkové buchty, bábovky atd. Výsledný chléb má velmi jemnou konzistenci a pouze jemnou arašídovou vůni. Lze použít i jiné druhy krémů.

Základní recept: 200 g arašídového krému Nutspread, 3 vejce, sůl, prášek do pečiva. Suroviny smícháme a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 40 minut. Lze ochutit na slano (sůl, kmín, bylinky) i sladko (skořice, kakao, prášek do perníku). 

Fazolový kokosový koláč 

200 g bílých fazolí si namočíme alespoň na 6 hodin, poté uvaříme a měkké rozmixujeme spolu s kokosovým mlékem, kokosovým máslem Nutspread a 4 vajíčky. Pečeme cca 45 minut, necháme vychladit do druhého dne. Ozdobíme polevou z kokosového mléka a kokosového másla. Celý recept najdete zde.

Bezlepkový perníkový koláč z ořechového krému Nutspread

200 g slazeného ořechového másla Nutspread smícháme s vajíčkem a perníkovým kořením a předpečeme 20 minut. Plechovku kokosového mléka smícháme s 50 g ořechového másla a 2 vejci, nalijeme na krustu a pečeme 45 minut. Necháme vychladit do druhého dne. Celý recept najdete zde.



Řezy s arašídovým máslem Nutspread - bez mouky

Celý recept najdete zde.

Mandlovo - perníkové pohankové čtverečky

Ingredience: 200 g pohanky, 100 g mandlového másla Nutspread s perníkovým kořením, 4 celá vejce, 1 malá cuketa, 2 lžíce kvalitního kakaa, sladidlo podle chuti

Postup: Pohanku namočíme na pár hodin do vody a necháme nabobtnat, vodu během máčení několikrát vyměníme. Nakonec ji vysypeme do mixéru, přidáme cca 2 deci vody a rozmixujeme dohladka. Přidáme všechny ostatní suroviny včetně cukety, vajíček a mandlového másla a mixujeme, dokud nemáme krásně husté kakaové těsto. Opatrně vylijeme do formy vyložené papírem na pečení a pečeme asi 40 minut cca na 200 stupňů. Upečený dezert necháme ještě půl hodiny dojít v troubě a poté chladíme do druhého dne. Druhý den nakrájíme na čtverečky, poprášíme kakaem a ozdobíme mandlemi. 

POMAZÁNKY, OMÁČKY


Slunečnicová pomazánka

V mixéru rozdrtíme mrkev, kyselé okurky a česnek, přidáme neslazené slunečnicové máslo Nutspread, sůl, pepř a hořčici. Výborná pomazánka na topinky a tousty. 

Slunečnicová "majonéza"

Do mixéru dáme 200 ml vody, 2 lžíce neslazeného slunečnicového krému Nutspread, 1 kyselou okurku s trochou nálevu, 1 lžičku hořčice, sůl a pepř. Rozmixujeme na jemno a používáme k dochucení pokrmů jako klasickou majonézu.


NÁPOJE

Horká oříšková čokoláda

1 lžíci slazeného lískooříškého másla Nutspread podrtíme v mixéru s 200 ml vody a kouskem kvalitní čokolády. Krátce ohřejeme v mikrovlnce nebo ve vodní lázni.

VÁNOČNÍ CUKROVÍ


Recepty na vánoční cukroví s máslem Nutspread pochází od výherkyň naší vánoční soutěže. Podmínkou byly recepty bez lepku do 6 surovin - jak vidíte, i s málem se dá kouzlit..


Čokoládové hrudky (autor receptu: Michaela Sojková)

Potřebujeme pytlíček mandlí (hranolky), tabulka čokolády (hořká, mléčná, bílá), ořechové máslo Nutspread (dle svého výběru)
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, odstavíme, vmícháme lžíci ořechového másla a vsypeme nasekané mandle. Hmotu důkladně promícháme a pomocí lžíce vytváříme malé hrudky, které klademe vedle sebe na alobal. Necháme ztuhnout v lednici.

Citronovo-kokosové kuličky (autor receptu: Jana Pospíšilová)

Na 15 menších kuliček potřebujeme: 200 g kokosové mouky ( namletý kokos ), 1 lžičku citronové šťávy, citronovou kůru, ořechy a ořechové máslo Nutspread podle chuti, kokos na obalení
Smícháme všechny ingredience kromě celých ořechů a kokosu na obalení. Vytváříme kuličky a do nich vtlačíme ořech. Obalíme v kokosu a dáme chladit do lednice.


Ořechovo-jablečné kuličky (autor receptu: Jana Pospíšilová)

Potřebujeme 200 g mletých oříšků, 200 gramů najemno nastrouhaných jablek, 6 lžic oříškového másla Nutspread, lžičku medu, skořici, případně čokoládu na obalení
Smícháme všechny ingredience, tvoříme kuličky a pečeme na pečicím papíře v troubě na 180° cca 25 minut ( nutno kontrolovat podle trouby, kuličky musí být dozlatova ). Nelekat se, pokud jsou po vyndání z trouby měkké, po vychladnutí ztuhnou a ztvrdnou. V případě zájmu a chuti obalit v rozehřáté čokoládě a nechat zatuhnout. 



Vosí hnízda s kešu máslem Nutspread (autor receptu: Tina Tonarová)

Potřebujeme 100g kešu ořechů, 200g sušených datlí, 2 lžíce karobu, bezlepkové piškoty, náplň: kešu máslo, (stévie)

Umixujeme kešu oříšky, datle a karob. Vzniklé těsto vtlačíme do formičky, vytvoříme důlek, naplníme kešu máslem (pro sladší variantu je možné osladit stévií), uzavřeme piškotem a vyklopíme. Necháme ztuhnout v lednici.

Čokoládové bonbony (autor receptu: Tina Tonarová)

Potřebujeme 1/4 hrnku mletých mandlí, 2 hrnky sušených datlí, 1/2 hrnku mandlového másla, poleva: kvalitní čokoláda

Mandle, datle a mandlové máslo umixujeme, ze vzniklé hmoty utvoříme bonbóny, které následně polijeme rozpuštěnou kvalitní čokoládou. Necháme ztuhnout v lednici.

Kokosové koule (inspirace: Simona Cahlová)

Ingredience: 200 g čerstvé ricotty, 100 g kokosového másla, sladidlo dle chuti, celé mandle, kokos na obalení

Postup: Kokosové máslo rozehřejeme, smícháme, s ricottou, osladíme. Vytvarujeme kuličky, doprostřed vložíme mandli, obalíme v kokosu, necháme ztuhnout.

Mandlové koule s vůní perníku

Ingredience: 200 g čerstvé ricotty, 100 g mandlového másla Nutspread s perníkovým kořením, sladidlo dle chuti, celé mandle, mleté mandle na obalení

Postup: Mandlové máslo smícháme, s ricottou, osladíme. Vytvarujeme kuličky, doprostřed vložíme mandli, obalíme v mletých mandlích, necháme ztuhnout.









Zajímá vás, co je u nás nového?

Sledujte nás