Chodit nakupovat do bezobalové prodejny, obtěžkaný vlastními sklenicemi, pytlíky a dózami? Pro spoustu lidí stále něco nepředstavitelného - studenti Jiří Mareš a Nikola Kojanová se to ovšem snaží změnit. V říjnu otevřeli v Českých Budějovicích bezobalovou prodejnu s názvem Trvalé Pytliště - a co těší speciálně nás, v sortimentu mají také ořechová másla Nutspread :) Podívejte se, jak se jim daří!
Dobrý
den, pane Mareši, děkuji, že jste si udělal čas na náš rozhovor. Vaše první
Vánoce v bezobalovém obchodě jsou za Vámi. Dokážete nám Bez Obalu říct,
jaké byly :)?
Dobrý den, chvilku to
trvalo, ale přeci jen se nějaký čas našel. Přes Vánoce jsme ohledně obchodu
chtěli řešit jen to nejnutnější a po Novém roce přišlo zkouškové. A to je teď
se mnou pořád. Ale abych se vrátil k otázce. Spousta lidí se ptá, kdy jsme
otevřeli, pořád jsme víceméně novinkou, že ano… A já byl doteď zvyklý na
odpovědi jako „Před měsícem“, „Před dvěma měsíci“. A teď najednou je to minulý
rok. Vánoce obchodně tedy nebyly nijak zajímavé, hodně plánů je na příští rok.
Adventní kalendář, dárková balení, šátky pro balení dárků… Tenhle rok toho bylo
dost, tak máme arzenál na příští. A moje soukromé Vánoce byly skvělé, a hlavně
se mi podařilo si trochu odpočinout.
Bezobalové
nakupování je obrovským trendem, ovšem pokud si dobře vzpomínám, otevření
Vašeho obchůdku nebylo jednoduché a podporu jste sháněli také na Hithitu, je to
tak? Kdy se definitivně rozhodlo, že do toho půjdete?
Ano, část finančních prostředků jsme získali ze zmíněného Hithitu. Nicméně to nebyla ani polovina celkových nákladů, přestože jsme si na začátku mysleli, že to bude bohatě stačit. Přibližně v květnu minulého roku jsme si řekli, že obchod založíme, ovšem to jsme ještě nevěděli hromadu věcí, které z toho vyplývají a dlouho to vypadalo tak trochu jako fantazie. Vlastně pořád jsem občas překvapený, že máme vlastní bezobalový obchod. Každopádně ve chvíli, kdy se vybrala kampaň na Hithitu bylo jasné, že není cesty zpět.
Co
na Váš nápad říkalo okolí – a co říká teď po otevření? Setkali jste se jenom
s kladnými ohlasy nebo Vás někteří i odrazovali? Jak se na bezobalový
obchod tvářila Vaše rodina?
Ohlasy byly na obě
strany, jak kladné, tak záporné. Doma se hlavně báli, jak to budeme zvládat se
školou. Ale odrazování žádné neproběhlo. Víceméně… :D
Někteří kamarádi se
těšili až otevřeme, aby k nám mohli začít chodit nakupovat, takže pár
z nich vídáme podstatně častěji než dříve. Prostě v naprosté většině
případů jsme se setkali s pozitivní, případně neutrální reakcí. Pokud jde
o reakce třeba na facebooku, tak jsou kladné, dokud nás někdo nenasdílí do
větších veřejných skupin. To se pak strhne velice smutná debata s lidmi, u kterých je priorita pohodlí a slevy. :D
Pojďte
nám Trvalé Pytliště více představit :) Co všechno u Vás zákazníci najdou a co Vám
naopak ještě chybí? Prozradíte, kolik máte dodavatelů a jaké nejbližší novinky
v sortimentu chystáte?
Dodavatelů máme hodně,
myslím, že okolo 35. Zákazníci u nás najdou od všeho trochu. Máme luštěniny,
mouky, těstoviny, rýži, oříšky, semínka, sušenky, kávu, čaj, drogerii, pečivo,
mléčné i nemléčné chlazené produkty. Na podzim jsme měli i zeleninu a ovoce, ale
teď přes zimu máme jen brambory, mrkev a řepu. Všechnu zeleninu a ovoce máme
z jižních Čech a tady to prostě v zimě neroste. A pokud ano, nedaří
se nám ji objevit. Máme třeba kimchi, o které je velký zájem nebo gumové
bonbony. A kávu… Skoro si říkáme, že nemít kávu, sušenky, bonbony a kimchi, ani
nevyděláváme. :D Postupně ale rozšiřujeme sortiment zbožím, po kterém je
poptávka a snažíme se shánět stále lepší a lepší zboží.
Je
nějaká položka, kterou byste Vy nebo zákazníci rádi v sortimentu měli, ale
prostě se Vám to nedaří? Ať už z důvodu hygieny, chybějících dodavatelů
nebo jiných překážek? A naopak – je také poptávka po něčem, co jednoduše
nechcete prodávat?
Sušené ovoce se nám
nedaří sehnat už od začátku. Kvalitní, české… To je prostě bez obalu problém
sehnat. Alespoň pro nás tedy. Pár dalšího zboží ještě stále chybí, ale víme,
kde ho sehnat, jen to z finančních důvodů chvilku potrvá. Co třeba
prodávat vůbec nechceme, jsou masné výrobky. Ať už z důvodu hygieny, nebo
z etického…
Vzít
doma plnou tašku těžkých sklenic a jít na nákup - to není úplně lákavá
představa. Na Vašem webu jsem se ale dočetla, že zákazníci mohou dostat zboží i
do nádob a sáčků od Vás. Je více těch, co si přinesou vlastní nádoby nebo těch
druhých?
Ze začátku bylo rozhodně více těch, kteří se přišli pouze podívat a nebyli připravení. Poslední dobou si už ale lidé navykli a chodí čím dál více se svými obaly. Vlastně sklenice nejsou ta nejlepší varianta. Skvělé je, když přijdou s různými dózami a sáčky. To se pak sype jedna radost. Moc to neváží, nemá to úzká hrdla a nejsme pak omezení jako se skleničkami.
Jak
přesvědčujete zákazníky, aby chodili nakupovat právě k Vám, aby neplýtvali
obaly, odpady a tak dále? Jdete sami příkladem a chováte se ekologicky i doma –
například co se týká třídění odpadů, nakládání s vodou a tak dále? Je
obecně ekologie Vaším koníčkem :)?
Těžko… :D
Jak koho… Někdy to jde
hned a přesvědčování není třeba a někoho prostě nepřemluvíte. A když to jde,
stačí krátká debata a je hotovo. Samozřejmě nutit nikoho nemůžeme a náš
sortiment stále není takový, aby plně nahradil nákup ve velkém obchodě.
Vodou šetříme, třídíme…
občas mám výčitky, že třeba nevypnu vodu ve sprše, přitom, co si mydlím vlasy. A členové
rodiny, kterým je to jedno, a nepřesvědčím je, mi také lehce „pijí krev“. Ale
rodinu si člověk nevybírá, že ano. Ekologie je pro nás spíš takovým faktorem,
který se prolíná všemi aspekty života… takže i skrze koníčky.
Máte
pocit, že v zahraničí jsou v bezobalovém prodeji dále? Chodil jste
nakupovat do bezobalových prodejen i předtím, než Vaše prodejna vznikla? Všiml
jste si třeba na cestách nějakého trendu, který Vás inspiroval a který byste
chtěl zavést i u Vás?
Třeba v sousedním
Německu je obecně ekologie jako téma více uznávané. U nás z toho má až
děsivě moc lidí srandu a tak takovéto myšlenky nenabývají takové popularity.
Ono ve chvíli, kdy jsme
objevili, že „bezobaly“ existují, což bylo třeba na začátku minulého roku,
nebylo v ČB zdaleka tolik možností a maximálně jsme tu a tam nějaký
navštívili na výletech po větších městech. A poté jsme je navštěvovali cíleně,
abychom věděli, co a jak dělat u nás. Chceme zavádět spoustu super věcí, i když
nevím, jestli jsou to trendy. Každopádně, to už se musíte nechat překvapit.
Všechno dáme na náš facebook.
Moc
nás těší, že součástí Vašeho obchodu jsou i naše másla Nutspread :) Vzpomenete
si, jak dlouho je už znáte? Co rozhodlo, že jste je zařadili do sortimentu –
byl to spíše Váš nápad a preference nebo poptávka zákazníků?
Oříšková másla lidé často
objeví náhodou, nicméně bývají z nich nadšení. Jsou prostě lepší než ta,
která seženete běžně v supermarketu. Já je také neznám dlouho… poprvé jsem
je viděl v jednom obchůdku uprostřed Budějovic a všichni říkali, jak je
máte dobrá. Tak jsme si řekli, že je zkusíme. V sortimentu je máme už od
začátku, takže jaká po nich bude poptávka, jsme vlastně vůbec nevěděli, ale
docela to jde. Nemáme žádné minimální množství, které by si zákazníci mohli odebrat, může jít klidně o pár gramů másla. Většina se pak samozřejmě po ochutnání vrátí pro víc :)
Předpokládám,
že většina lidí k Vám chodí spíše pro mouky, těstoviny atd. a ořechová
másla vnímají pořád jako trochu exotickou surovinu, ke které si hledají cestu.
Nebo se pletu? Jaká klientela u Vás převažuje – spíše mladí lidé, kteří tyto
výrobky znají nebo starší a konzervativní nakupující?
Převažují u nás mladí
lidé a maminky s dětmi, pravidelně k nám chodí i několik seniorů.
Ovšem nikdo z nich asi není klasický nakupující, který jde po slevách a
zajímá ho jen kvantita a rychlý anonymní nákup a výběr. Ti k nám nechodí.
Ale my máme rádi své zákazníky a nestěžujeme si.
Upřímně, zrovna mouky
nejsou top zboží. Sušenky od Zemanky nebo z Drahonic, káva také odtamtud,
sušené švestky, oříšky a gumové bonbóny… aneb top našeho obchodu.
Pokud
jde o Vás samotného, které z másel je Vaše nejoblíbenější a na co všechno
je používáte? Vaříte s nimi nebo si je spíše vychutnáte jen tak na lžičku
:)?
Zatím máme jen „obyčejná“
jednodruhová másla, takže nemám takový přehled, ale vede u mě lískooříškové. Je
prostě takové nejvíc… jak to říct… Prostě takhle nějak by podle mě mělo chutnat
oříškové máslo. Vařit neumím a dělám to jen velmi nerad, takže s tím u mě
bohužel nepochodí. Ale na lžičku si vždy rád dám :)
Závěrem
– chcete něco vzkázat našim čtenářům a fanouškům? Zkusil byste je třeba pozvat
k Vám do obchodu :)???
Určitě budeme moc rádi za
každého, kdo dorazí, i kdyby si chtěl jen popovídat nebo se na cokoli zeptat.
Máme v plánu i jakousi osvětovou činnost, takže v Budějovicích nás
asi ještě lidé potkají.
A vzkázat bych každému
chtěl, ať trošku ve svém životě zpomalí, zamyslí se nad tím, jestli vše dělají
podle svého nejlepšího svědomí a poté si spokojeně žili dál :)
Děkuji za rozhovor a přeji hodně sil a úspěchů :-)!!!