Někteří z vás znají fazolové koláče už dávno, někteří asi přemýšlí, jestli jsme vůbec normální.. Zahoďte předsudky a uvidíte, že i z opomíjených fazolí se dá vyčarovat něco opravdu skvělého!
Suroviny:
200 g bílých fazolí
150 g slazeného kokosového másla Nutspread
200 ml kokosového mléka
4 vejce
2 sáčky vanilkového cukru
hrst strouhaného kokosu
Fazole namočíme minimálně na 6 hodin a v nové vodě poté uvaříme do měkka. (V nouzi můžete použít i fazole z konzervy.)
Troubu si předehřejeme na 220 stupňů. Uvařené fazole zcedíme, přesuneme do mixéru a rozmixujeme do hladka spolu s polovinou kokosového mléka, 100 g kokosového másla Nutspread
a 2 sáčky vanilkového cukru. Už tento, řekněme polotovar, je velice jedlý-vzpomeňte si na babiččino na těsto na bábovku.. :)
Přidáme k němu postupně jedno vejce po druhém...
a vyšlehanou směs vlijeme do formy na srnčí hřbet.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme – doba pečení závisí na nás. Po 45 minutách bude koláč krémový jako cheesecake, po 60 minutách bude mít spíše konzistenci výborné bábovky..
Upečený "dort" necháme vychladnout do druhého dne, poté z formy vyndáme nebo opatrně vyklopíme a připravíme si polevu: 100 ml kokosového mléka smícháme se zbytkem kokosového másla Nutspread a hrstí strouhaného kokosu.
Potřeme celý povrch koláče a necháme ztuhnout.
Před podáváním „pocukrujeme“ kokosem a nakrájíme na řezy.
Koláč chutná opravdu výborně, díky fazolím a kokosovému mléku je krásně vláčný,
naše kokosové máslo mu zase dodává úžasnou krémovou chuť pralinek Raffaello :-)
Vzhledem k absenci mouky je bez lepku a neobsahuje ani mléko, takže i lidé s různými alergiemi a dietami si jej mohou dát úplně bez obav.Marně hledám, co takovému dezertu vytknout!
Snad vás potěší a zachutná minimálně stejně jako nám..